Spring naar de content

Waarom Poetin niet van schaak houdt, en wel van poker

Politiek activist en fel tegenstander van Vladimir Poetin, Garry Kasparov weet als voormalig wereldkampioen schaken alles over tactiek en strategie. Volgens Kasparov is de Russische president niet iemand om een potje schaak mee te spelen. “Poetin heeft, net als elke dictator, een hekel aan schaak.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Kasparov is schrijver van het boek Het wordt winter, de vergeten lessen van de koude oorlog (origineel: Winter is Coming, why Vladimir Putin and the enemies of the free world must be stopped) en waarschuwde onder meer voor de invloed van Poetin op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de schaakkampioen zou Rusland naar alle waarschijnlijkheid informatie hebben over Trump, te vergelijken met het e-mailschandaal van Hillary Clinton.

“Ik geloof er geen barst van dat Trump clean is en dat ze niets konden vinden”, zei Kasparov in een interview met CNN. “Waarschijnlijk is er genoeg gevonden, maar is er besloten om het onder tafel te houden voor een gunstige uitkomst, ongeacht of we praten over schulden of chantage.”

In een interview voor de podcast van het Amerikaanse online-tijdschrift Slate Magazine, sprak Kasparov over de invloed van Poetin op de verkiezingen en uiteraard over zijn eigen carrière als schaker. Is een potje schaak overigens een spel dat Poetin zou spelen? “Poetin heeft, net als elke dictator, een hekel aan schaak, want schaak is een strategisch en honderd procent transparant spel. Ik weet welke tactieken ik ter beschikking heb en ik weet welke tactieken mijn tegenstander kan gebruiken. Natuurlijk weet ik niet wat mijn tegenstander van mijn strategie en tactiek vindt, maar ik weet tenminste wat voor schade hij me kan berokkenen.”

“Dictators haten transparantie en Poetin zou zich meer op zijn gemak voelen met een spel dat ik graag ‘geopolitieke poker’ noem. Weet u, met poker kun je winnen met een zeer zwakke hand, mits je genoeg geld hebt om de inzet te verhogen – en trouwens, ook als je de stalen zenuwen hebt om goed te bluffen. Poetin blijft bluffen. Hij ziet zijn geopolitieke tegenstanders – de leiders van de vrije wereld- een voor een hun kaarten op tafel leggen.”

Kasparov was vorige week te gast in de podcast Trumpcast van politiek redacteur Jacob Weisberg. Luister het hele interview hier terug.

Onderwerpen