Spring naar de content

Terugkijken: zeldzame beelden uit het Nederland van de jaren ’20

De dansende beau monde met flessen champagne in de hand, de consumerende middenklasse voor hoge etalages, de drukbezochte Olympische Spelen in het hoofdstedelijke Olympiastadion: in een speciale aflevering, gewijd aan the roaring twenties, schetst Andere Tijden een prachtig beeld van de politieke, maatschappelijke en culturele atmosfeer in het Nederland van de twintiger jaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Andere Tijden dook in een honderdurig filmarchief van het Amsterdamse filmmuseum EYE. De Spelen, de komst van Duitse ontheemde kinderen, protesten tegen de onderdrukking in Nederlands-Indië, de opening van het Tuschinski-theater, de import van Amerikaans amusement, waar overigens niet iedereen in calvinistisch Nederland om stond te springen. (‘De ‘beschaving’ is zoover gevorderd, dat de dansen en muziek van onbeschaafde, heidensche negers wordt geïmporteerd. En toen dat niet meer voldoende was, haalde men de negers en negerinnen zelf, die zo goed als naakt dansen op het toneel.’)

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Klik op onderstaande afbeelding om de aflevering te bekijken.

Onderwerpen