Dit is wat Saddam Hoesseins dochter na 10 jaar te melden heeft

Nico Hofstra 30 dec 2016 Politiek

Tien jaar na de executie van haar vader, geeft Raghad Hoessein (48), dochter van de Irakese dictator Saddam Hoessein, haar eerste internationale interview. In een telefonisch gesprek met CNN reageerde ze kort op haar vaders dood, terreurbeweging IS en de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezing.

“De laatste keer dat ik mijn vader zag was voor de invasie. Op een avond kwamen we nog eens samen, daarna heb ik hem nooit meer gezien,” zegt Raghad Hoessein in een telefonisch interview met CNN. “Ik heb zijn laatste momenten niet gezien, nee. Ik ken de details, maar om het te zien? Nee, natuurlijk niet.”

Hoesseins oudste dochter reageerde eveneens op de beschuldiging van haar vermeende steun voor ISIS. “Natuurlijk heb ik geen enkel contact met deze groep, of andere extremistische groeperingen. (-) Deze groepen verkregen alleen maar macht toen wij Irak verlieten en onze macht ten einde kwam. Tijdens mijn vaders regime hadden extremistische groepen geen toegang tot het land, ze konden niet hun gang gaan zoals ze dat nu doen.”

Ook reageerde Raghad op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en noemde Trump onder andere iemand met een hoge ‘politieke gevoeligheid’. “Deze man is pas net aan de macht. Het kost tijd om te zien wat zijn beslissingen zijn ten aanzien van Irak. Er zijn dingen die we niet kunnen voorspellen, ik ben een praktisch, objectief persoon. Ik wil geen voorzeggingen doen.”

Raghad Hoessein staat sinds de executie van haar vader, op 30 december 2006 onder bescherming van koning Abdoellah II van Jordanië en zou zich bezig houden met het ontwerpen van sieraden.

Reageer op artikel:
Dit is wat Saddam Hoesseins dochter na 10 jaar te melden heeft
Sluiten