Spring naar de content

Brak? Hier 5 kater-kuurtjes van beroemde drinkers

Voor veel Nederlanders begint het nieuwe jaar vandaag met een knetterende hoofdpijn, een mond zo droog als de Sahara en een lamlendig gevoel. Misschien was dat laatste glaasje champoppel toch niet zo verstandig. Maar ach, u heeft het weer overleefd, en 2017 dient zich aan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Hopelijk hoeft u zich vandaag nog niet met al te veel belangrijke zaken bezig te houden, en wordt het verplegen van die kater het eerste en enige punt op de agenda. En de eerste dag van het nieuwe jaar is bij uitstek een gelegenheid om eens niet meteen naar die paracetamol te grijpen, maar het eens grondig anders aan te pakken. En wie kan daar beter in adviseren dan een paar ervaringsdeskundigen?

Noem ze wat je wil: bon vivants, hedonisten of gewoon notoire alcoholisten. Maar een ding is zeker: over katers kunnen al deze beroemde drinkers een aardig woordje meepraten. En allemaal hadden ze hun eigen wondermiddel, dat was er overigens niet zelden eentje die de wenkbrauwen doet fronsen. Hieronder een selectie die wellicht het uitproberen waard is.

1. Ernest Hemingway
De geschiedenis van de mensheid bracht een hele hoop aimabele dronkenlappen voort, maar weinigen spreken zo tot de verbeelding als Ernest Hemingway. Een van de meest invloedrijke Amerikaanse schrijvers, veelvuldig geïmiteerd maar nooit geëvenaard. Hemingway maakte geen geheim van zijn drinkgedrag, en veel mythes worden toegeschreven aan zijn zucht naar alcohol. Zo zou hij in Cuba aan de lopende band mojito’s weggehakt hebben, hetgeen discutabel is onder Hemingway-connaisseurs. Zijn persoonlijke katerkuur berust echter op meer bronnen; Hemingway schreef een potente mix van tomatensap en bier voor. Een ware professional die dat binnenhoudt.

2. Hunter S. Thompson
Het mag geen verrassing zijn dat de eerste twee namen op deze lijst schrijvers betreffen. Om de een of andere reden wordt het schrijversvak vaak geassocieerd met het veelvuldig grijpen naar de fles. Iemand die niet alleen naar de fles, maar ook naar alle andere voorhanden zijnde verdovende middelen greep is de Amerikaanse schrijver Hunter S. Thompson.

Op het internet circuleert een correspondentie van de beste man met Playboy, waarin hij een wel heel drastisch katerkuurtje voorschrijft. In de brief schrijft katerdokter Thompson het volgende receptje voor: neem een doos (12 stuks) ‘amyl nitrites en drink daarbij zoveel bier als nodig.’ Wat amyl nitrites precies zijn? Toegegeven: dat moesten we ook even opzoeken. Maar het gaat hier dus om poppers. Juist ja.

3. Henk Schiffmacher
Uiteraard is de lijst niet compleet zonder een feestbeest van eigen bodem. En weinigen maakten het zo bont als katercoryfee Henk Schiffmacher. Er is maar weinig dat deze Mokumse tatoeëerder niet geprobeerd heeft, en voorzag hij onder anderen de Red Hot Chili Peppers,  Nirvana, Lady Gaga en Robbie Williams van nieuwe plakplaatjes. Tegenwoordig doet Schiffmacher het wat rustiger aan, hoewel hij volgens eigen zeggen nog steeds een ‘stevige drinker is’, met een gemiddelde van zes biertjes per dag. Zijn katertip is er overigens een van klassieke, old school elegantie: de oude vertrouwde Bloody Mary, met wat gebakken spek, in combinatie met de oude vertrouwde uitsmijter.

4. Christian Bale
Na de niet al te gezonde adviezen van benevelde Amerikaanse schrijvers en een vaderlandse naaldenkunstenaar is het tijd voor een wellicht wat gezondere remedie. Tot nu toe beslaan alle katerkuurtjes het aloude Engelse gezegde: The hair of the dog that bit you. In normaal Nederlands noemen we dat ook wel: de kater wegdrinken.

Wellicht is meer alcohol wel het laatste waar je vandaag naar verlangt, en daar heeft acteur Christian Bale wel een alternatief voor. Wanneer de Batman-acteur de vorige avond een stevige neut heeft gedronken trekt hij de dag erna de renschoenen aan om een stevig stukje te gaan hardlopen. Het begin is zwaar, maar daarna zal de kater als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, zo belooft Bale. Voor wie van plan is dit advies op te volgen: wij wensen je veel succes.

5. Gwyneth Paltrow
Een andere bijzondere katerremedie die wellicht nooit iemand gaat proberen is die van actrice Gwyneth Paltrow, die het volgende voorschrijft. Laat een bad vollopen met water zo heet dat je nog nét er in kan gaan zitten. Spring vervolgens na twintig minuten weken onder een ijskoude douche en je kater verdwijnt. Wanneer je een zwak hart hebt is het wellicht niet het beste idee om deze methode te proberen. Of eigenlijk is het dat nooit want zeg nou zelf: wie heeft hier zin in met een enorme kater?

Foto: Flickr | Stefan Leon

Onderwerpen