‘Planet Earth II doet alsof er geen massa-extinctie plaatsvindt’
Planet Earth II, het vervolg op de gelauwerde BBC-documentairereeks Planet Earth, wordt sinds gisteravond uitgezonden in Nederland. Een visueel hoogstaande productie in ultra-high definition. Prachtige beelden, na het zien waarvan je je genoodzaakt voelt lid te worden van het WNF. Althans, dat is de achterliggende gedachte van de BBC. Daarop klinkt harde kritiek.
In een opiniestuk in The Guardian bekritiseert Martin Hughes-Games, natuurprogrammamaker (onder meer voor de BBC) de indruk die de BBC wekt door tv-programma’s als Planet Earth. Hij schrijft: ‘Ik heb de grootste waardering voor de teams die Plant Earth II hebben gemaakt, maar ik vrees dat de serie, en soortgelijke, een ramp zijn geworden voor het wildleven wereldwijd.’
Hughes-Games stelt dat de BBC het hoge entertainmentgehalte rechtvaardigt door de interesse van de kijkers op te wekken voor de natuur, waardoor het waarschijnlijk is dat ze zich uiteindelijk zullen inzetten voor het behoud ervan. Hughes-Games ziet daar echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Zo daalde tussen 1970 en 2012 de populatie van gewervelden wereldwijd met 58 procent. In zo ongeveer diezelfde periode verschenen Attenboroughs vermaarde documentaires, te beginnen met Life on Earth (1979). Inmiddels gaat het slecht met de giraffe, olifant en leeuw.
Hughes-Games schrijft: ‘Deze programma’s worden gemaakt alsof de wereldwijde massa-extinctie simpelweg niet plaatsvindt. De producenten blijven afreizen naar snel krimpende parken en reservaten om hun films te maken. Ze scheppen mooie, verleidelijke fantasiewerelden, een utopische plek waarin tijgers nog altijd vrij en onbezorgd kunnen ronddwalen, waarin de natuur bestaat alsof de mens nooit heeft bestaan.’ In zijn opiniestuk pleit de programmamaker voor een zogenaamde ‘conservation tax‘, waardoor het voortbestaan van diersoorten daadwerkelijk kan worden gewaarborgd door film- en televisiemakers.
In Planet Earth II wisten de makers in de Himalayas in India – geen wildreservaat – de uiterst zeldzame sneewluipaarden vast te leggen. Slechts 3,500 sneeuwluipaarden leven er in het wild, wat het werk van BBC een bijzondere prestatie maakt. Aankomende zondag te zien in de tweede aflevering van Planet Earth II.