Spring naar de content

Stoppen met roken? Deze methode werkt het best

Maar weinig goede voornemens zullen zo vaak worden genoemd als stoppen met roken. Ook dit jaar zullen er ongetwijfeld weer veel mensen zijn die van dit ongezonde gebruik af willen. En er zijn misschien wel net zoveel sigarettenmerken als methodes om dit uiteindelijk te bereiken. Maar welke werkt uiteindelijk het best?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Uiteraard zijn de meningen verdeeld over deze vraag, maar laten we het eens vanuit wetenschappelijke hoek bekijken. De veelvoud aan alternatieve methodes even buiten beschouwend latend, zijn er kort door de bocht twee manieren om te stoppen met roken. De een stelt voor om de afhankelijkheid van sigaretten langzaam af te bouwen door rustig minder te gaan roken, terwijl de cold turkey methode, dat wil zeggen: van de ene op de andere dag stoppen ook aangeraden wordt, en wellicht iets meer wilskracht vergt.

Wetenschappers van de Britse universiteit van Oxford onderzochten welke van deze twee methodes nou het meest effectief is, en maakten hiervoor gebruik van zo’n 700 proefpersonen die op zijn minst 15 sigaretten per dag rookten maar van plan waren daarmee te stoppen. De helft van de proefpersonen kregen de opdracht om abrupt te stoppen met roken, terwijl de andere helft het rookgedrag langzaam mocht afbouwen. Vervolgens werd er vier weken na de stopdatum gekeken wie er nog steeds gestopt was, hetzelfde werd na zes maanden gedaan.

En de uitkomsten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Van de groep die cold turkey ging, was na vier weken nog 51 procent rookvrij, tegen 61 procent van de andere groep. En hoewel in de loop der maanden heel veel proefpersonen een rookvrij bestaan toch niet vol konden houden, bleef dit verschil in de eindstatistieken overeind. Van de deelnemers die abrupt stopten was na zes maanden nog 22 procent ‘clean‘, tegenover 15 procent van de andere groep.

Bent u dus een van die mensen die dit jaar écht de sigaretten aan de wilgen gaat hangen? U weet wat u te doen staat: gooi dat pakje Marlboro, Chesterfield of Drum de vuilnisbak in. Het zal even zweten worden, maar de kans op succes is uiteindelijk groter.