Spring naar de content

Waarom mensen Tinder gebruiken

Tinder is een vleeskeuring. Tinder is de snelste manier om van bil te gaan. Tinder verpest de romantiek. Mensen op Tinder zijn alleen op seks uit. De (voor)oordelen over de veelgebruikte applicatie en haar gebruikers zijn snel geveld, maar wat zijn nu eigenlijk de motieven om Tinder te gebruiken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Om dit te onderzoeken werd in 2015 het ‘Grote Tinderproject’ gestart. Op basis van vier onderzoeken naar het gebruik van de applicatie werd de ‘Tindermotievenschaal’ opgesteld. Communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans ondervroeg ruim 3 duizend gebruikers, waarbij uiteindelijk dertien motieven om de datingsapp te gebruiken naar voren kwamen.

De respondenten konden voor elk motief aan de hand van een aantal vragen aangeven in hoeverre zij Tinder daarvoor gebruikten. Vervolgens werd gevraagd waar de app toe geleid had, van afspraakje tot serieuze relatie. Hieruit bleek dat de helft van de gebruikers weleens had afgesproken, waarvan 27 procent een serieuze relatie kreeg, 31 procent ‘casual seks’ had en 23 procent een onenightstand.

© Elisabeth Timmermans

Motieven
De beweegredenen die uit het Tinderproject naar voren komen lijken niet geheel overeen te komen met het feitelijk gedrag. Hoewel relatief veel gebruikers die via Tinder ‘daten’ seks overhouden aan hun ontmoetingen, staat het seksuele motief op de elfde plek. De meeste respondenten gaven aan Tinder te gebruiken als vorm van entertainment wanneer ze zich verveelden gevolgd door nieuwsgierigheid, een sociale functie en in vierde instantie om liefde te vinden.

De resultaten impliceren dat het vooroordeel dat de meeste Tindergebruikers alleen op seks uit zijn niet klopt. Bij de resultaten kunnen echter nog wel wat vragen gesteld worden. Want wie zegt dat seks of liefde niet ook een vorm van amusement bij verveling kan zijn? Het is ook zeker niet ondenkbaar dat gebruikers niet geheel eerlijk waren in het toegeven van hun motieven.

Nog een opvallend resultaat is dat twaalf procent van de ondervraagde een relatie heeft. Timmermans geeft hiervoor een eenvoudige verklaring: “Het gaat wellicht om mensen die pas uit hun relatie durven stappen wanneer ze via Tinder een nieuw opvangnet gevonden hebben.”