Spring naar de content

Telegraaf bekent kleur na xenofobie-aantijgingen

#StopXenofoobTelegraaf. Op Twitter voltrekt een felle boycot tegen de krant van wakker Nederland. De Telegraaf zou opruien, stemmingmaken en haatzaaien door termen als ‘asielplaag’ te bezigen. (Kanttekening: in 1941 schreef de krant, na de oorlog beticht van heulen met de Duitse bezetter, over een ‘jodenplaag’.) Critici delen gretig de namen van adverteerders, in de hoop dat de boycot zich uitbreidt naar de vergaderkamers aan de Basisweg. Maandag reageerde de hoofdredactie van de krant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het aantal asielzoekers uit veilige landen vertoont al maandenlang een stijgende lijn,’ zo opent het hoofdredactioneel. ‘Deze economische migranten, die weten dat ze geen enkele kans hebben op een verblijfsstatus, maken gebruik van de open grenzen en het gebrek aan coördinatie binnen de EU, en weten hun verblijf op die manier eindeloos te rekken – simpelweg door van lidstaat naar lidstaat te hoppen.’

Verderop: ‘Een deel van de gelukszoekers zorgt voor overlast en maakt zich schuldig aan criminele activiteiten. Toch gaat het debat in Nederland vaak meer over de gebezigde toonhoogte rond dit fenomeen dan over de aanpak van de problemen zelf. Een slechte zaak, want zonder effectieve uitvoering van het beleid wordt het draagvlak onder de huidige strenge, maar rechtvaardige asielregels ondermijnd. En daarvan zijn uiteindelijk de echte vluchtelingen de dupe.

In het Mediaforum op NPO Radio 1 stelde Marc Josten, hoofdredacteur van Omroep Human, maandagochtend dat de kop van De Telegraaf wel degelijke bijdraagt aan ‘de toonhoogte’ van het debat, in tegenstelling tot wat de krant beweert. “Het gebruik van het woord asielplaag is het dehumaniseren van mensen.” Columnist Marianne Zwagerman spreekt over ‘een misselijkmakende haatcampagne’.

De hoofdredacteur van De Telegraaf, Paul Jansen, heeft vooralsnog niet persoonlijk gereageerd op de boycot.