Zo hoopt de politie 52 cold cases op te lossen
De politie is maandag een groot offensief gestart om cold cases alsnog op te lossen. Ons land telt ongeveer 1500 onopgeloste misdrijven die als cold case worden beschouwd en getuigen spelen een belangrijke rol in het oplossen hiervan. Daartoe is maandag een ‘coldcasekalender’ met 52 zaken verspreid in vijf gevangenissen en gepubliceerd op een speciale coldcasepagina van de politie.
Recherchedeskundigen Daan Annegarn en Evelien Aangeenbrug concluderen uit hun onderzoek dat er in Nederland ongeveer 800 mensen rondlopen met informatie over een onopgeloste zaak, waarvan een deel in de gevangenis zit. Omdat gedetineerden volgens justitie relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare zaken, is de kalender als proef uitgedeeld in vijf penitentiaire inrichtingen. Als de proef succesvol blijkt, wordt de kalender wellicht in alle gevangenissen verspreid.
Het idee voor een coldcasekalender komt uit de Verenigde Staten, waar een kaartspel met onopgeloste zaken dat uitgedeeld wordt aan gedetineerden succesvol is gebleken. Voor de kalender zijn zaken geselecteerd die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt en waarvan vermoed wordt dat nieuw onderzoek kansrijk is. Voor elke zaak wordt een beloning uitgeloofd variërend tussen de 10- en 20 duizend euro, met een totaalbedrag van 800 duizend euro.
De politie zet ook de media in om getuigen op te roepen te verklaren wat zij weten over cold cases. Via sociale media vraagt de politie om tips.
Heeft u info over een #coldcase? Geef het door! Bekijk de video: https://t.co/pCb8ADxbap en kijk op https://t.co/s6EpA3QZq9 #ColdCaseNl pic.twitter.com/6RB6sakOHg
— Politie Nederland (@Politie) 9 januari 2017
Ook in programma’s als Opsporing Verzocht en Onopgeloste Zaken wordt het onder de aandacht gebracht en dit jaar verschijnt er bij SBS 6 weer een zesdelige serie over cold cases.