Spring naar de content

De 7 gezichten van Trump

Donald Trumps vele gezichtsuitdrukkingen hebben vaak een overdreven en theatraal karakter. The Guardian maakte een analyse van wat Trumps meest gebruikte gelaatsuitdrukkingen over hem vertellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

2016-10-20 02:22:15 TOPSHOT - US Republican presidential candidate Donald Trump speaks during the final presidential debate at the Thomas & Mack Center on the campus of the University of Las Vegas in Las Vegas, Nevada on October 19, 2016. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

1. Alpha face
De omlaag getrokken wenkbrauwen, half dichtgeknepen ogen en strak gesloten mond is de antithese van onderdanigheid. Psychologen ontdekten dat lachende mannen minder dominant overkomen, met deze gezichtsuitdrukking wil Trump laten zien dat hij niet over zich heen laat lopen.

2016-09-01 02:14:11 Republican presidential nominee Donald Trump unveils his 10-point plan to crack down on illegal immigration during a campaigm event inside the Phoenix Convention Center on August 31, 2016 in Phoenix, Arizona.  Trump issued a stern warning to people intent on sneaking into the United States, saying those who enter illegally would never obtain legal status.  / AFP PHOTO / Digital / DAVID CRUZ

2. Angry face
De meeste politici reageren wanneer ze boos zijn ‘politiek correct’ door zich niet helemaal te laten gaan, maar ook verontwaardiging te tonen. Dat is duidelijk niet de stijl van Trump, bij hem gaat zijn mond wijd open, ogen halfdicht – ze zijn bijna nooit helemaal zichtbaar – kaak gespannen en wenkbrauwen gefronst. Het ligt voor de hand om te denken dat het onbevangenheid is, maar waarschijnlijker is dat hij beseft dat het laten zien van zijn woede zijn dominante overkomen versterkt. Dit sluit aan bij de theorie dat mensen die zichzelf als machtig beschouwen eerder bereid zijn openbaar hun woede te tonen.

2016-10-24 00:00:00 TAMPA, FL - OCTOBER 24: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the MidFlorida Credit Union Amphitheatre on October 24, 2016 in Tampa, Florida. There are 14 days until the the presidential election.   Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

3. Chin-jut
Wanneer Trump zijn kin naar voren duwt en hoofd achterover leunt doet hij een poging de indruk te geven dat hij het verdient om de leiding te hebben. Mannen met grote kinnen hebben meer testosteron en zouden hierdoor een grotere kans hebben om invloedrijke posities te bekleden.

US-GOP-PRESIDENTIAL-NOMINEE-DONALD-TRUMP-CAMPAIGNS-IN-MICHIGAN4. Big smile
Hoewel Trump zich realiseert dat lachen wordt geassocieerd met gebrek aan dominantie,  zijn er gelegenheden waar hij bereid is een stralende lach te geven. Hij doet dit alleen wanneer hij zich in een opgewekte omgeving bevindt of wanneer hij met mensen is wiens gezelschap hij waardeert en niet het gevoel heeft leiderschap te hoeven uitstralen.

USA NEW YORK POLITICS DONALD TRUMP SPEECH5. Zipped smile
Bij publieke optredens ‘lacht’ Trump meestal met een strak gesloten mond, wat een stuk gereserveerdere indruk maakt dan de wijde lach. Een verklaring dat hij de voorkeur geeft aan deze uitdrukking is dat het hem minder onderdanig doet overkomen. De zipped smile maakt de mond breder wat in de psychologie gekoppeld wordt aan een grotere bereidheid deel te nemen aan een fysiek gevecht en het bereiken van leiderschap.

TOPSHOT-US-VOTE-REPUBLICANS-DEBATE6. Puckered chin
Trumps gereserveerde lach gaat vaak gepaard met een gebobbelde (onder)kin. Volgens psychologen trekken mensen vaak hun kin in wanneer ze bedreiging voelen als anticipatie op het figuurlijk in het gezicht geslagen worden. Dat Trump dit vaak doet suggereert dat hij zich regelmatig bedreigd voelt. Hoewel waarschijnlijk onbewust, toont hij hiermee zijn kwetsbaarheid.

US-REPUBLICAN-NATIONAL-CONVENTION:-DAY-FOUR7. Exaggerated mouth
Trump overdrijft graag met zijn mond en lippen, niet alleen figuurlijk. Een mogelijke verklaring is dat hij niet geheel overtuigd is dat mensen begrijpen wat hij zegt. Onderzoek wijst uit dat moeders wanneer ze tegen hun kinderen praten vaak hun lippen tuiten en overdreven mondbewegingen maken in een poging beter begrepen te worden. Waarschijnlijk is ook dat hij op deze manier hoopt meer aandacht te trekken, het zou bij mensen aangeboren zijn om sneller te reageren op extreme stimulansen.