Spring naar de content

Zij boycotten de inauguratie van Trump

Aanstaande vrijdag is het zover: de inauguratie van Trump. Meer dan ooit verzetten congresleden zich tegen de aankomend president en zijn benoeming. De reden: ze kunnen het niet opbrengen om een man in het Witte Huis te verwelkomen die een campagne voerde vol verdeeldheid en vooroordelen. De betogen van de democraten op rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

“Ik ga de komst van een nieuwe president die racisme, seksisme, xenofobie en schijnheiligheid meeneemt naar het Witte Huis niet vieren. Hij noemde vrouwen varkens, verspreidde islamofobie en zette een gehandicapte verslaggever voor paal. Op de dag van de beëdiging zal ik niet aan het feesten zijn, ik zal me voorbereiding op verzet.”
– Barbara Lee, Californië

“Ik ben naar de inauguratie van George Bush geweest, ik werk vaak met Republikeinen. Maar dit is anders. Ik heb nooit het gevoel gehad dat Bush mijn eigen land tegen mij, mijn vrouw en mijn dochters op probeerde te zetten.”
– Luis Gutierrez, Illinois

“Ik heb geen inauguratie gemist sinds ik in 1986 in het Congres kwam. Vrijdag boycot ik de beëdiging, ik zie Trump niet als een legitieme president en ik denk dat de Russen hebben geholpen om deze man verkozen te krijgen. Ze hebben het kandidaatschap van Hillary Clinton geruïneerd.”
– John Lewis, burgerrechtenicoon en congreslid Georgia

Trumps reactie op de uitspraak van John Lewis zorgde overigens voor een hoop onrust op Twitter en in de media.

In totaal hebben 43 democratische congresleden laten weten de inauguratie niet bij te wonen, sommige geven aan dat ze dit uit protest doen, andere politici zwijgen erover. The Huffington Post publiceerde de hele lijst.

Onderwerpen