Spring naar de content

Waarom Atatürk niet langer thuishoort in een Turkse geschiedenisles

Turkije staat aan de vooravond van een opschoning van het onderwijscurriculum met mogelijke grote gevolgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

In Turkije heeft het nieuwe curriculumvoorstel voor het lager en middelbaar onderwijs voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. In het voorstel, gepresenteerd door onderwijsminister İsmet Yılmaz, worden enkele opvallende wijzigingen in het verplichte vakkenpakket doorgevoerd. Zo wordt het aantal uren filosofie gehalveerd, worden er verplichte colleges gegeven over de coup van 15 juli 2016 en is de Turkse vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk zo goed als volledig verdwenen uit de lesstof.

Het nieuwe onderwijssysteem zou de ‘nationale waarden’ van de Turkse staat moeten verdedigen, volgens het ministerie van Onderwijs. Tot 10 februari kunnen de Turken via een speciale website commentaar en feedback geven op het plan. Al het aanYılmaz ligt, verandert er niet veel aan zijn schets. “Het nieuwe programma dekt de culturele, sociale en morele geschiedenis van Turkije in de vorm van nationaal en moreel onderwijs,” laat hij door de Turkse krant Hurriyet optekenen.

Atatürk
Curriculumwijzigingen in Turkije zijn niet opvallend. In 2008 wordt bijvoorbeeld de Armeense taal toegevoegd aan het pakket, maar er is veel discussie rond het lesgeven over de mislukte couppoging van afgelopen juli en het decimeren van de stof over Atatürk. “In het voorstel worden onze waarden, en vooral die van Atatürk, gepasseerd,” vindt onderminister Yusuf Tekin. Zo worden passages over Atatürk uit geschiedenislessen geschrapt.

Er wordt enkel over Atatürk als persoon gesproken, niet over zijn rol in de Eerste Wereldoorlog of de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. “Sommige onderdelen van de geschiedenis kunnen blijkbaar geschrapt worden,” reageert Ayşe Gülsün Bilgehan van de Republikeinse Volkspartij, de grootste oppositiepartij, op een ingelaste persconferentie. De opvattingen van Atatürk over secularisme worden niet meer besproken.

Secularisme 
Naast het wissen van Atatürk wordt datzelfde secularisme aangepakt. Secularisme, de scheiding van kerk en staat, wordt in het bijvak ‘Religie, Moraliteit en Waarden’ genoemd onder het kopje ‘geloofsproblemen’. Net naast het onderwerp satanisme.

Het nieuwe curriculum gaat in het nieuwe collegejaar (september 2017) in.

Foto: Flickr | brewbooks