Spring naar de content

Hoe de e-sigaret verleidt jongeren te gaan roken

Elektronische sigaretten, welke er volgens sommigen toe leiden dat er minder jongeren roken, verleiden volgens recent onderzoek juist een nieuwe groep adolescenten die anders waarschijnlijk niet waren gaan roken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco maakte een analyse van de impact van e-sigaretten in de Verenigde Staten. Voor het onderzoek werd het rookgedrag van 140 duizend tieners tussen 2004 en 2014 bekeken. De onderzoekers stellen dat jongeren met een laag risico om te gaan roken dat juist door de e-sigaret wel zijn gaan doen, met de elektronische variant als opstapje.

De claim dat de komst van de elektronische sigaret het aantal rokende adolescenten heeft doen afnemen, klopt volgens de onderzoekers niet. Tussen 2004 en 2014 is het aantal jeugdige rokers in de Verenigde Staten volgens een lineaire trend afgenomen, met geen significant verschil na dat de e-sigaret op de markt kwam. Hoofdauteur Lauren Dutra licht toe: “Recent declines in youth smoking are likely due to tobacco control efforts, not to e-cigarettes.

De analyse bevestigt het resultaat van een eerdere kleinere studie van wetenschappers aan de universiteit van Zuid-Californië. Uit hun onderzoek bleek dat het aantal jonge rokers van elektronische sigaretten tussen 2013 en 2014 verdrievoudigd was. Ook hierbij werd geconcludeerd de e-sigaret jongeren tot roken hebben verleid die er anders waarschijnlijk niet aan begonnen waren.

Sinds augustus is de minimumleeftijd om e-sigaretten te kopen in Amerika achttien jaar, net zoals in Nederland sinds mei 2016. Vanaf augustus 2018 moet er ook een waarschuwing over het verslavende karakter op de verpakking komen, ook al lijken angstaanjagende teksten op sigarettenpakjes geen effect te hebben.

Onderwerpen