Spring naar de content

Power to the poenie!

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Mèh & knor

Dit is bij uitstek de tijd van het jaar om lekker op de bank te hangen met pizza, poes en Netflix – koud, donker, saai. Misschien ligt het aan mij, maar ik ben in deze maanden moeilijk in beweging te brengen. Fietsen, wandelen, sportschool….pffff. Moet er niet aan denken! Maarrrr: voor goat yoga zou ik wel te porren zijn. Yoga met geiten, hoe fijn is dat? Ik bedoel: die sikjes! Die leuke gezichtjes! Die grappige stijve beentjes! Je moet er – voorlopig – wel voor naar Oregon, VS, want daar heeft Lainley Morse haar geitenboerderij annex yogafarm. Het idee ontstond toen zij op haar boerderij een kinderfeestje gaf en een van de moeders, een yogalerares, opperde om er les te gaan geven. Dat de geiten dwars door de klas en zelfs soms over de deelnemers heen liepen droeg bij tot het grote succes: inmiddels staan er al honderden mensen uit het hele land e.o. op de wachtlijst. Volgens Morse heeft de opgewekte en nieuwsgierige natuur van de beestjes een helende werking op de getroebleerde mens en daar kan ik me nu van alles bij voorstellen!
Maar dichter bij huis kunnen we ook het nuttige met het aangename verenigen en bijvoorbeeld gaan wandelen met alpaca’s in België. Deze hoogsensitieve wolbalen zijn volgens de initiatiefneemsters zeer geschikt ‘om dicht bij jezelf te komen’ en hoewel dit soort termen altijd een beetje vaag is, moet het toch een hallucinerende ervaring zijn om met een karavaan van deze schaapskamelen langs de oevers van de Schelde te trekken! En nog dichter bij huis: een workshop varkensmassage bij de familie Bofkont in het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Het hoofdgebouw is onlangs helaas afgebrand, maar de workshops gaan gewoon door. De varkens zullen het nu beter kunnen gebruiken dan ooit en uit ervaring – ja, ik doe heus wel eens wat – kan ik zeggen dat je er zelf ook waanzinnig ontspannen van wordt. Dus van die bank af nu!

Poenie power

Misschien niet aardig om te zeggen, maar ik heb Gwyneth Paltrow altijd een ietwat eng mens gevonden. Zo’n saaie bleke Bet – een ongebakken deegsliert, zou mijn moeder zeggen – de laatste die ik met een lekker potje seks zou associëren. Toch schijn ik dat verkeerd te zien, want in haar digitale lifestyle magazine Goop gaat het voortdurend over de verzorging en onderhoud van de ‘yoni’ ten bate van een beter en ‘gezonder’ seksleven, zoals vaginale stoomkruiden, bekkenbodemoefeningen en haar laatste Goop scoop: het vaginale ei. Dat moet je niet leggen, maar juist ín je poenie stoppen, liefst de hele nacht.
De eieren van rozenkwarts of jade zouden niet alleen minerale geneeskracht afgeven, maar ook de spieren in de vagina trainen. Zodat je ‘meer grip’ krijgt, zullen we maar zeggen. Power to the poenie of zoiets. De praktijk zou afkomstig zijn van de echtgenotes en concubines van de vroegere Chinese keizers, die natuurlijk wel íets moesten doen om op te vallen tussen hun concurrentes. Maar of dat dan meteen een goed idee voor ons is…. Weet je nog die ingebonden lotusvoetjes? Hoe dan ook, volgens de Amerikaanse gynaecologe Jennifer Gunter is het grote onzin en ze waarschuwt ernstig tegen het gebruik van de eieren. Afgezien van de pijn- en spierklachten die je kunt krijgen als je zo’n ding te lang gebruikt, bestaat er een groot risico op bacteriële ontstekingen, die tot het toxischeshocksyndroom kunnen leiden – ook wel bekend als de tamponziekte – en zelfs tot de dood. Paltrow houdt er overigens wel meer rare ideeën op na die medici doen fronsen. Zo krijg je volgens haar borstkanker van beugelbeha’s  en gebruikt ze geen zonnebrandcrème om ‘lekker snel bruin te worden’. Nou ja. Ze vond zichzelf natuurlijk ook een bleke Bet. Die eieren zijn trouwens wel móói. Ik zou zeggen: leuk kadootje voor de Pasen. En dan in een dopje en niet in je dingetje…

Mooi oud is niet lelijk

Nou mag ik zelf niet klagen over mijn lijfje – dat doet een ander maar – maar mijn leeftijdgenote Yazemeenah Rossi (1955) heeft toch wel een plat buikje waar ik iemand voor zou kunnen vermoorden! (Háár bijvoorbeeld…) Maar zonder dollen: wat een prachtige vrouw! Op haar 45ste werd ze pas ontdekt als fotomodel en nu straalt ze in de badpakkencampagne van Dryslyn. Brooke Taylor Corcia, de oprichtster van het label, wilde af van de gebruikelijke hypergeseksualiseerde fotografie en koos voor de zestigpluster met het zilveren haar.

Tekst loop door onder de afbeelding.

A photo posted by Yazemeenah Rossi (@yazemeenah) on

Gewaagd, maar de foto’s gaan inmiddels de hele wereld over en iedereen wil weten wat Rossi’s ‘geheim’ is. Nou ja, dat kun je wel raden natuurlijk. Niks junkfood, roken of alcohol, maar uitsluitend biologisch vlees of vis, heel veel groenten en water en een avocado per dag. En smeren, veel smeren. Met olijfolie op haar huid en koolzaadolie in dat schitterende haar. En elke dag een avocado. Yeah right. Dan laten we die uitmuntende genen zeker maar buiten beschouwing. Maar hoe dan ook, wat een verademing vergeleken bij al die zestienjarige skeletjes. Het is dat ik geen avocado lust…