Spring naar de content

De schrale oogst van 50 jaar seksuele bevrijding valt vies tegen

Een halve eeuw na de seksuele revolutie heeft bijna de helft van de jonge vrouwen last van pijn bij het vrijen. Seks is nog steeds erg gericht op het genot van de man, die tegelijkertijd lijdt onder de mythe dat hij moet presteren. Hoe lekker is de postrevolutionaire seks eigenlijk? ‘Vrouwen veranderden wel, maar mannen veel minder.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Er was een tijd dat we in Nederland heilig geloofden dat vrije seks zaligmakend was. Tijdens de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig maakte de gedachte opgang dat als we ons ontworstelden aan de door de kerk gedicteerde seksuele moraal, het niet alleen meer seksueel plezier en levensgeluk zou opleveren, maar zelfs een betere samenleving.
De nieuwe moraal was: als het om seks gaat, moet alles kunnen, want dat werkt bevrijdend. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid was zorgeloze vrije seks ook echt mogelijk, dankzij de net geïntroduceerde anticonceptiepil. Er werd druk geëxperimenteerd met open relaties, groepsseks, partnerruil, driehoeksverhoudingen en alles wat maar mogelijk was op het gebied van recreatieve seks.

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.