Spring naar de content

Lachen om zwarte humor is een teken van intelligentie

Mensen die zwarte humor kunnen waarderen, hebben volgens een nieuw onderzoek een hoger IQ en zijn minder agressief dan degenen die er niet om kunnen lachen. Het verwerken van een grap over de dood, ziekte of oorlog is afhankelijk van iemands intelligentie en gemoedstoestand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Bij het onderzoek onder leiding van Ulrike Willinger aan de medische universiteit van Wenen werd aan 156 participanten gevraagd twaalf cartoons te beoordelen. De cartoons kwamen uit Das Schwarze Buch van Uli Stein en gaan over de dood, ziekte, een lichamelijke handicap of medische behandeling. Een voorbeeld is een tekening van een arts die de resultaten van een medisch onderzoek uitlegt aan een stel in verwachting waarbij de dokter zegt: “Om te beginnen met het goede nieuws: Uw kind zal altijd een parkeerplaats hebben.”

Voorafgaand aan het beoordelen van de cartoons maakten de deelnemers tests om hun stemming, mate van agressiviteit, verbale en performale intelligentie in kaart te brengen. Het opvallendste resultaat is volgens de onderzoekers dat degenen die het meeste begrip en waardering tonen voor zwarte humor een hoger IQ hebben en minder agressie tonen dan de mensen die de cartoons niet leuk vinden. Significante verschillen tussen leeftijd en geslacht zijn niet gevonden. Willinger en haar collega’s concluderen dat omgaan met zwarte humor “een complexe informatieverwekingstaak is die afhangt van cognitieve en emotionele aspecten”.

Cartoons die met zwarte humor reflecteren op de actualiteit, zoals de spotprenten in Charlie Hebdo, zorgen vaak voor veel commotie en verontwaardigde reacties. In het licht van dit onderzoek valt te zeggen dat de boze reacties veelal komen van de wat minder intelligente of agressieve reaguurders.