Spring naar de content

Het sprookje van Trump sluit perfect aan op zijn jonge presidentschap

Tijdens zijn campagne vertelde Trump meermaals een bitterzoet sprookje dat bij nadere beschouwing wel heel representatief is voor de eerste tien dagen van Trumps presidentschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Samenvatting: er was eens een teerhartige vrouw die een gewonde slang langs de weg vond. Ze neemt de slang onder haar hoede en verzorgt ‘m tot het reptiel weer gezond is. De herstelde slang bijt de vrouw. De stervende vrouw vraagt waarom de slang haar beet: “‘Oh, shut up, silly woman,’ said the reptile with a grin. ‘You knew damn well I was a snake before you took me in.'”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De tekst is van het nummer The Snake van Al Wilson, een verhaal dat Trump meerdere keren opvoerde tijdens zijn campagne. De Amerikaanse president maakte er een toneelstukje van: hij zet zijn leesbril op, vertelt het verhaal alsof hij zijn tienjarige zoon Barron voorleest. Trump verwijst met het verhaal naar Syrische vluchtelingen, met de gedachte dat ‘de Amerikanen geen flauw idee hebben wie ze verwelkomen’. Maar na tien dagen presidentschap heeft het verhaal over dit Trojaanse paard een andere lading gekregen voor een hoop Amerikanen.

Tekst loopt door onder de video. Waarschuwing: bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

De afgelopen anderhalve week heeft Trump laten zien dat hij geen loze beloftes maakte tijdens de verkiezingen: vrijwel alles wat hij stelde, hoe ongeloofwaardig ook, is hij van plan om waar te maken. De demonstraties van de afgelopen week wijzen op een hoop onvrede in Amerika, wat deels verrassend is gezien het feit dat meer dan 62 miljoen mensen op hem stemden, maar deels ook niet. Via Twitter maakten spijtoptanten zich kenbaar.

Kritisch kijkend naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen kan je stellen dat het allemaal wat voorspelbaar was, wat er ging gebeuren. Of zoals geformuleerd in het nummer: ‘You knew damn well I was a snake before you took me in.’