Spring naar de content

In de tijd die je jaarlijks op sociale media doorbrengt kan je 200 boeken lezen

Volgens Warren Buffett, een van de rijkste mensen ter wereld, is veel lezen dé manier om kennis te vergaren en daarmee de sleutel tot succes. Hoewel iedereen het kan volgens hem, zullen niet veel mensen zijn advies om 500 pagina’s per dag te lezen opvolgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Charles Chu, correspondent voor Better Humans, besloot Buffetts advies ten harte te nemen en concludeerde na een simpele rekensom dat het helemaal niet moeilijk is om zo veel te lezen. Hoewel 500 pagina’s per dag niet gelijk staat aan tweehonderd boeken per jaar, gaat hij uit van 200 boeken per jaar op een ervaren leestempo. Hij rekent als volgt:

Ik lees 400 woorden per minuut
Een gemiddeld boek bevat 50.000 woorden
200 boeken x 50.000 woorden = 10 miljoen woorden
10 miljoen woorden / 400 woorden per minuut = 25.000 minuten
25.000 minuten = 417 uur per jaar

Televisie en sociale media

Om de 417 uur leestijd per jaar in perspectief te stellen, geeft hij een aantal voorbeelden van andere vrijetijdsbestedingen. In Amerika wordt per persoon jaarlijks gemiddeld 608 uur aan sociale media en 1642 uur aan televisie kijken besteed, als beide bezigheden vervangen zouden worden door lezen, zou er tijd zijn om meer dan duizend boeken per jaar te lezen. In Nederland liggen deze cijfers iets lager. Uit onderzoek naar het mediagebruik van Nederlanders in 2015 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1 uur en 6 minuten per dag aan sociale media besteden en circa 3 uur aan televisie kijken (inclusief online). Dit komt neer op ongeveer 402 uur (sociale media) en 1100 uur (televisie) per jaar.

Rijke mensen lezen meer

Warren Buffett is niet de enige succesvolle zakenman die het grootste deel van zijn dag aan lezen besteedt. Zo zou Bill Gates bijvoorbeeld zo’n vijftig boeken per jaar lezen en Mark Zuckerberg één boek per twee weken. Uit onderzoek naar het leven van ruim 1200 rijke mensen bleek dat ze allemaal met elkaar gemeen hadden dat ze veel lazen.

Volgens Thomas Corley, de auteur van Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals, is het aantal uur dat iemand televisie kijkt ook een indicator voor succes. Corley deed onderzoek naar de tijdbesteding van 233 rijke en 128 arme mensen waaruit blijkt dat 67 procent van de rijke mensen een uur of minder per dag televisie kijkt, terwijl slechts 23 procent van de minder welvarende mensen de dagelijkse televisietijd tot een uur weet te beperken.

Becoming Warren Buffet, een nieuwe documentaire die sinds vandaag te streamen is via HBO, geeft een inkijkje in het leven van de inmiddels 86-jarige miljardair.