Spring naar de content

In Oekraïne gelooft men weer dat de macht uit de loop van een geweer komt

De oorlog in Oekraïne is sinds het presidentschap van Donald Trump in alle hevigheid uitgebarsten. Het lijkt erop dat beide partijen snel progressie willen boeken om de bovenhand te krijgen ten opzichte van de opponent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Kan het een toeval zijn dat de rakketen in Oekraïne weer door de lucht vliegen? Juist, enkele dagen nadat Vladimir Poetin en Donald Trump aan de lijn met elkaar hebben gehangen? De Russische separatisten hebben hun grootste offensief in maanden gelanceerd na het gesprek, waar we alleen weten dat Trump het beschreef als een ‘lastige situatie’ voor een ander gespreksonderwerp te kiezen.

Salvo’s

Zo is het plaatsje Avdiivka in de Donetsk Oblast bestookt met een salvo raketten. Na een lange periode van stilte is het sinds 29 januari het strijdtoneel van clashes tussen Oekraïense regeringstroepen en separatisten. Volgens inwoners van het plaatsje zijn beide partijen schuldig aan schendingen van het vredesverdrag van Minsk.

Voorlopig zijn tien burgers en strijders gestorven in de geweldsescalatie. Het Oekraïense leger meldt vandaag (donderdag, red.) weer twee overleden soldaten, maar het is niet duidelijk of deze al bij het totaal zijn geteld. Alexander Zakharchenko, de leider van de separatisten in Donetsk, verwijt de Oekraïense regering de escalatie en meldt tussen neus en lippen door dat de overheid bang is voor de verzoening tussen Amerika en Rusland.

De tekst gaat verder onder de video.

Bovenhand

“Geen van de partijen heeft behoefte aan een status quo,” betoogt Ruslandkenner Hubert Smeets in Bureau Buitenland van de VPRO. Ze willen in het huidige machtsvacuüm zorgen dat ze de bovenhand krijgen en dat gebeurt met brute oorlogskracht. Smeets: “Beide partijen geloven namelijk dat de macht uit de loop van een geweer komt.”

Hoe staat er voor in Oekraïne? Het data-drivenplatform Liveuamap biedt een overzicht. 

U kunt de interactieve kaart openen door op de afbeelding te klikken.