Spring naar de content

De 5 opmerkelijkste partijen die wij níet terugzien op ons stembiljet

Het is een spannende dag voor 31 van de 81 voor de Tweede Kamerverkiezingen aangemelde partijen. Vanmiddag wordt de laatste selectie gepresenteerd, de overige 50 zijn om verschillende redenen al afgevallen. Hierbij een saluut aan de opmerkelijkste partijen, voordat ze in de vergetelheid raken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert
Johan Vlemmix

Partij van de toekomst (PvdT)

De Partij van de Toekomst probeert sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 zowel lokaal als nationaal een zetel te veroveren. Tot op heden zijn ze daar nooit in geslaagd en ook de komende verkiezingen gaat het feestje niet door voor de partij van Johan Vlemmix. Waar de partij in het verleden furore maakte met onder meer het voorstel tot een ‘Minister van Feest’ gooide de partij het dit jaar over een iets serieuzere boeg. Aan de hand van een filmpje van Van Kooten en De Bie vertelt de partij de toekomst in te willen, ‘maar wel teruggrijpend op enkele oude zekerheden die ons de laatste jaren zijn ontnomen.’ Tevergeefs.

Club van Niet-Kiezers (voorheen de Klokkenluiderspartij)    

Deze club/partij/beweging komt op voor de niet-stemmers. Maar er is ook een partij die de Niet-Stemmers heet, van de advocaat Peter Plasman. Een rechtszaak over de naam volgde direct.
Beiden komen op voor ‘de grootste beweging van Nederland,’ namelijk de mensen die, béwust, op 15 maart op de bank blijven zitten, vanwege onvrede over de volksvertegenwoordiging. Een lastig paradox treedt op: hoe kan je mensen vertegenwoordigen die niet stemmen? Het wordt des te lastiger als je kantoor in Tallinn zit.
Ironisch genoeg zijn de niet-stemmers verantwoordelijk geweest voor de afwijzing van de aanvraag van de Club van Niet-Kiezers, aangezien de eventuele aanhangers wegbleven. Wellicht gaven zij hun steun aan de partij Niet Stemmers.

Kleptocraten

De Kleptocraten geloven dat wij in een zogenaamde ‘kleptocratie’ leven waarin de ‘huidige politieke en financiële elite (-) totale minachting heeft voor de eigen bevolking.’ De naam Kleptocraten slaat dan ook niet op de partij zelf, maar op de gevestigde orde waartegen de partij zich verzet. Hoewel de partij het rookverbod als ‘psychologische oorlogsvoering’ van de overheid ziet en het officiële verhaal over 9/11 als ‘een totale leugen’ beschouwt, willen de Kleptocraten zich niet weg laten zetten als ‘alu-hoedjes’ of complotdenkers. Ondanks een keur aan geanimeerde partijfilmpjes die zeker de moeite waard zijn, zien we de partij niet terug op het stembiljet.

Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN)      

Al sinds 1992 verdedigen zij enkele gemeenteraadszetels in Nederland. Partijvoorzitter Job Pruijser verklaart echter dat zij dit jaar niet opgewassen zijn tegen het geweld van alle andere partijen. Overigens voldoen zij wel aan alle eisen die de Kiesraad stelt, maar ze achtten hun eigen kansen te klein.
De NCPN streeft naar een socialistische maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking, zonder onrecht. Zij baseren zich op het marxisme-leninisme en sluiten zich aan bij de beste, positieve tradities van de communistische beweging in ons land. Volgens de NCPN is het mooie van kapitalisme dat ‘het vanzelf overgaat en zijn eigen doodgravers creëert.’ Meerdere ruzies binnen de NCPN leverde hun opsplitsingen op, waardoor het behalen van de kiesdrempel steeds lastiger wordt. Maar Noordoost-Groningen houdt de loyaliteit jegens deze partij in stand.

Healthy Earth

Het doel van Healthy Earth is het bereiken van een schone wereld, het behouden van diersoorten plus het creëren van nieuwe soorten en verminderen van klimaatveranderingen. Het creëren van nieuwe diersoorten zou een evolutionair wonder zijn, maar daar is aan gedacht. Healthy Earth heeft een concreet ‘gezonde aarde model’ bedacht om dit te realiseren.
Het plan luidt als volgt: de hele wereld moet onderverdeeld worden. In de ene helft heeft de natuur vrij spel en de andere helft is voor de mensen om te wonen en leven. Woon je nu op een stuk land dat naar de dieren gaat? Pech. Je huis verdwijnt en je moet verhuizen. Als jij op dit moment op land woont bestemd voor mensen, dan moet jij om en nabij de helft van je ruimte en bezittingen inleveren. De samenleving moet geheel anders worden ingedeeld, onder andere de rechtsstaat. Een voorbeeld hiervan is het verbannen van pedofielen naar een eiland.

Zie hieronder een gespecificeerde uitleg van het ‘gezonde aarde model.’

Vrijdag om 16.00 maakt de Kiesraad bekend welke partijen het definitief schoppen tot het stembiljet.