Spring naar de content

Ed Sheeran vindt nieuw wapen in strijd tegen verkoop tweedehands ticket

Wat te doen als je geen kaartje weet te krijgen voor een uitverkochte tour van je favoriete artiest? Je kunt bij de pakken neerzitten, maar je kunt ook via duistere websites tweedehandskaartjes voor woekerprijzen op de kop tikken. Steeds meer bekende artiesten hebben het gehad met deze praktijken. Singer-songwriter Ed Sheeran is de laatste popster die aansluit in de strijd tegen tweedehands ticketverkoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het optreden van singer-songwriter Shawn Mendes, vijf concerten van Kensington en ook shows van John Mayer en Celine Dion. Het is slechts een greep uit de uitverkochte optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome de komende maanden. De meeste van deze concerten zijn zo snel uitverkocht dat er niet meer inzit dan op een andere manier aan je kaarten te komen, als je dat echt wilt.  Er zijn genoeg mogelijkheden. Hiervoor moet door de fans echter diep in de buidel worden getast. De kosten voor een tweedehandskaartje kunnen namelijk oplopen tot honderden euro’s.

Onethisch

Ook de concerten van popster Ed Sheeran op 3 en 4 april in de Ziggo Dome zijn snel uitverkocht. Al is dat niets in vergelijking met de situatie in Engeland. In één dag verkocht de volledige UK-Tour van Sheeran uit. Fans konden elders online een kaartje kopen, maar dat bleek een dure grap: tickets werden aangeboden van 300 tot ruim 999 pond (of zelfs meer). Inmiddels heeft het management van de zanger gereageerd op de boze fans: “Wij zijn fel tegen de onethische praktijken die zich voordoen in de secundaire markt. We hebben partners, promoters en ticketverkopers aangeschreven met de mededeling dat wij willen dat de tickets rechtstreeks aan de fans worden verkocht.”

Herverkoop

Voor de herverkoop van tickets voor zijn UK-Tour is Sheeran een samenwerkingsverband aangegaan met verkoopwebsite Twickets. De Britse zangeres Adele ging hem voor en werkte vorig jaar al samen met de verkoopdienst. Op Twickets, een variant op het in Nederland bekende Ticketswap, kunnen fans tickets kopen, verkopen of ruilen. De vraagprijs van de tickets zal nooit boven de oorspronkelijke prijs uitschieten. Mensen die niet meer bij een van de uitverkochte concerten van Sheeran kunnen zijn, kunnen hun kaarten via Twickets op een eerlijke manier verkopen. Vice versa kunnen ticketzoekenden er terecht in hun zoektocht naar betaalbare tweedehandskaarten voor de roodharige zanger.

Inmiddels is Twickets zelfs een ‘officiële Ed Sheeran resale’ begonnen. Op de pagina is onder andere meer te lezen over de reden van totstandkoming van de samenwerking: “Dit platform werd opgericht om de woekerwinsten van doorverkopers tegen te gaan. We werken samen met Ed Sheeran om te zorgen dat de fans, zij die niet langer in de gelegenheid zijn om een show bij te wonen, het ticket kunnen doorverkopen aan andere fans.”

Het management van Ed Sheeran roep fans nu op om gebruik te maken van de dienst. “We zijn ons bewust en maken ons zeer veel zorgen over de websites. We dringen er bij fans op aan om hier geen gebruik van te maken. Dit om te voorkomen dat zij worden opgelicht met hogere prijzen of zelfs valse tickets.” Hiermee wint het team Sheeran misschien de slag, maar nog niet de oorlog.