Spring naar de content

Is Trump gek? Een volkomen gratuite amateuranalyse

Trump is gek, zeggen psycholoog John Gartner en de bijna 16.000 psychologen die zijn petitie ondertekenden. Een narcist, een labiele persoonlijkheid die hun land en onze wereld in gevaar brengt. Maar kan en mag je zoiets op afstand wel zeggen als professioneel hulpverlener? Niet volgens de Goldwater Rule. Een afspraak opgesteld door de American Psychiatric Association (APA), die zegt dat het onethisch is een diagnose te plakken op iemand die je zelf niet in behandeling hebt gehad. De regel werd van kracht nadat presidentskandidaat Goldwater in 1964 min of meer kapot werd gediagnosticeerd door psychiaters in het tijdschrift Fact.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Stella Bergsma

Bovendien moet je om voor zo’n kekke persoonlijkheidstoornis-tag in aanmerking te komen, eerst gebukt gaan onder significant lijden. En vooralsnog lijkt Trump helemaal nergens onder te lijden. Hoogstens onder een geknakt ego, als men hem weer eens met zijn peni.. eeh crowdsize confronteert. Psychologen begeven zich dus op glad ijs, wanneer ze Trump op deze manier willen ondergraven.

Hoerroepen

Ik daarentegen ben columnist en mag zeggen wat de fuck ik ook maar wil. Gezeik krijg ik toch wel. Brieven of commentaren dat ik niet mag hoerroepen of nazinoemen. Het liefst zouden sommige lezers willen dat je helemaal niets meer schrijft. Met onzichtbare inkt je brave middenvandewegwoordjes pent. Die niemand kunnen kwetsen, maar ook niets kunnen raken of loswrikken. Die geen discussies of gevoelens kunnen oproepen, zodat iedereen weer kan doorsuffen, of bij zijn eigen meninkje kan blijven. Condoomcolumns met woorddodende deugpasta.

Niet mijn ding. Ik ga een volledig gratuite analyse van de psyche van Trump geven: GEK. Daar. Dat was hem. Helemaal feitenvrij! Ook de alternatieve feiten zijn er niet aan te pas gekomen. Trump is gek, maar welbeschouwd: daarin hoeft hij zich niet eenzaam te voelen tussen wereldleiders.

Het volk op de divan

Wie ik véél gekker vind, zijn de Trump-stemmers. De fans van dit soort megalomannen zijn wat mij betreft pas echt mataklap. Waarom vallen voor zo’n agressieve bully? Een man die met een smoel alsof hij klaarkomt mensen uit zijn zaal laat verwijderen? Waarom geilen op die doorzichtige boodschap van de sterke man die alles aanpakt, terwijl je weet dat hij de leugens ondertussen lachend over je gezicht smeert? Wat voor een wonderlijk masochisme ligt hieraan ten grondslag? Kunnen de psychiaters dat niet eens duiden? Kan het volk niet op de divan?

Geef de Trump-stemmer een sixpack tissues en trek zijn onbewuste open als een blik rotte sardientjes. Is het Oedipus, verlatingsangst, castratieangst, penisnijd? Het Elektracomplex? Domneurose? Diepteschizofrenie? Zeg het me, lieve psychiaters. Ik wil het weten. Is het de eeuwige behoefte aan de goedkeuring van een afwezige of strenge vader? Overcompensatie voor een gebrek aan liefde? De behoefte om maar klappen te blijven krijgen van die ouwe van je?

Horrorclown

The world is as angry as it gets, the world is an angry place,’ zegt Trump. Huuu! Een horrorclown. Een filmschurk met een slecht script. Hij ziet dode stemmers! Zombies met een stembiljet. Miljoenen. Hij heeft een das tot aan de grond. Hij wil seks met zijn dochter. Hij is bang voor trappen. Hij wil seks met zijn dochter. Hij benoemt rechters alsof ze in een realityshow zitten. ‘And the winning judge is…‘ Hij maakt ruzie met alle landen. Hangt midden in telefoongesprekken op. Hij wil seks met zijn dochter!

Trumpologie

Gek, zeg ik u. Gek, gek, gek. En iedereen die hem grappig of leuk vindt: ook gek. Gestoord, mesjogge, idioot, erin getrumpt. Alle trumpologists, trumpsplainers, trumpeteers, alle mensen die zeggen dat hij een goed strateeg is, een vakkundig zakenman. GEK. Hij heeft tientallen ondernemingen failliet laten gaan, zijn universiteit licht mensen op, zijn steak is niet te vreten en er lopen honderden rechtszaken tegen hem omdat hij weigert te betalen. Is dat slim? Nee dat is honds, inhumaan. Alle mensen die dat cool vinden? Knetterrrkrankjorem. En nu ik toch bezig ben, iedereen die van plan is Wilders te stemmen, is wat mij betreft ook volkomen geschift. Jawel, ook maf. Dwaas, krankzinnig, lijp, malende, getikt, halfgaar, knotszot.

Zo, dit was mijn analyse. Daar moet u het mee doen. Misschien ben ik zelf hartstikke lijp, dat kan ook natuurlijk. Kom me maar diagnosticeren, therapeutekindjes. Oh nee, mag nie he? Golden Shower Rule en alles. Nou ja, jammer joh. Pel een konijn. Fuut, fuut. Fijn weekend!

Onderwerpen