Spring naar de content

Terugkijken: nepnieuws en hoe ermee om te gaan, volgens Jinek

Nepnieuws. De journalisten van Brandpunt stuitten er begin vorig jaar op, in de vorm van een (clowneske) video waarin als Oekraïense soldaten vermomde mannen Nederland bedreigde, en volgden het spoor. Dat eindigde in Rusland in een ware nepnieuwsfabriek, gefinancierd door een vermogende vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Aan tafel bij Jinek week de discussie over deze reportage al snel af naar nepnieuws van eigen makelij: een omstreden photoshoptweet van Geert Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Nepnieuws, alternative facts, propaganda uit Rusland. Toen het vaderlandse journaille op ‘de video uit Oekraïne‘ – al dan niet bestempeld als neo – dook, was de logische vervolgvraag: hoe betrouwbaar zijn die media nog? Een aantal van die media zat gisteravond aan tafel bij Eva Jinek: Aart Zeeman (Brandpunt), Rutger Castricum (PowNews), Joost Karhof (Nieuwsuur). Conclusie: de geloofwaardigheid van de journalistiek staat door deze vorm van desinformatie op het spel.

En dan die tweet waarmee Geert Wilders verwarring zaaide door hem gisteren te verspreiden op zijn favoriete medium. Castricum wees zijn tafelgenoten erop: Pechtold doet mee aan deze Twitter-oorlog. ‘Dat is deze tijd: hard tegen hard.’

Enfin. Een lesje nepnieuws, en hoe daarmee om te gaan, volgens de tafel van Jinek:

Klik op bovenstaande afbeelding om de aflevering te bekijken. Het fragmenten begint op 01:50 minuten.

Onderwerpen