Spring naar de content

Waarom Pechtold, Klaver en Asscher hun Twitteraccounts moeten deleten

Eerst maar even een disclaimer – voor je het weet heb je een digitale dolk in je rug: ook ik heb een Twitteraccount. Sinds ruim een jaar. Met tegenzin. Communiceren in berichtjes van maximaal 140 tekens – inmiddels 180: wie verzint zoiets? Helaas, daar denkt mijn uitgever anders over. Social media: ze zweert erbij. De uitgeverij heeft er zelfs speciaal iemand voor in dienst. Ook ik moest eraan geloven. Dat zou de verkoop van mijn boeken een enorme boost geven. Helaas…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Een Facebookaccount was ook een aanrader. Maar dat is wat mij betreft een brug te ver. Een medium waarop iedereen en alles zichzelf exhibitioneert, tot aan de eerste flatulentie van de kleine toe (“O wat knap!) en dat louter van de zonnige zijde, is voor mij de bloody limit.

Ik ben een uitzondering. Liefst 9,6 miljoen Nederlanders zitten op Facebook, van wie 6,8 miljoen dagelijks. Het aantal twitteraars bedraagt 2,6 miljoen. Daarvan zijn ongeveer 900 duizend mensen actief. Maar het aantal daalt. Waarom ze er de brui aangeven? Belangrijkste reden: het levert te weinig op (34 procent), gevolgd door ‘het kost teveel tijd’ (28 procent).

Motieven die op Geert Wilders bepaald niet van toepassing zijn. Wilders heeft maar liefst 760.738 volgers. Eén fluim van Wilders en heel Nederland staat op zijn kop.

Zo ook gisteren. Naar aanleiding van een uitspraak van een D66-wethouder in Amsterdam, die op een nieuwjaarsbijeenkomst hintte op een afscheiding van de hoofdstad mocht het ooit tot een inreisverbod voor moslims komen in Nederland, plaatste de PVV-leider een tweet met een foto van een Hamas-demonstratie uit 2009. Op het hoofd van een van de demonstranten, voorzien van spandoeken met leuzen als Shariah for the Netherlands, was de tronie van Pechtold gemonteerd.

De D66-leider reageerde furieus. Wilders hitste hiermee zijn aanhang op, de nepfoto zou mensen op verkeerde ideeën kunnen brengen, meldde hij op Facebook . De GroenLinks- en PvdA-voormannen Klaver en Asscher kleefden aan. Asscher adviseerde Wilders zelfs zijn Twitteraccount te schrappen.

Deze reacties misten hun uitwerking niet: EenVandaag, RTL Nieuws, NOS Journaal (opening acht uur-editie), Nieuwsuur, RTL Late Night, Jinek: de media sprongen erbovenop. Dit had zelfs Wilders niet durven dromen.

Iedereen met een IQ van boven de tachtig kan begrijpen dat Pechtold niet gaat demonstreren voor de invoering van de sharia in Nederland.

Hoewel begrijpelijk – nepnieuws kan grote gevolgen hebben; Pechtold is al eens met de dood bedreigd door een PVV’er – hadden Pechtold, Klaver en Asscher beter kunnen en moeten weten.

Dat de foto die Wilders plaatste was gephotoshopt was evident. Iedereen met een IQ van boven de tachtig kan begrijpen dat Pechtold niet gaat demonstreren voor de invoering van de sharia in Nederland. Bovendien: wie in dit Trump-tijdperk nog niet weet dat de social media grossieren in nepnieuws, is niet van deze wereld.

Twitter ís geen nieuwsmedium. Twitter is een vat vol hyperbolen, aforismen en frustraties. Eenrichtingsverkeer. Propaganda, geen platform om tot een dialoog te komen, laat staan voor serieuze kritiek. Iemand als Joseph Goebbels had er ongetwijfeld zijn vingers bij afgelikt.

Wilders is een agent-provocateur. Met hun Pavlov-reacties spelen Pechtold, Klaver en Asscher hem in de kaart. ‘Delete your account’, het advies van Asscher aan Wilders, is voor deze heren een beter devies.