Spring naar de content

Enige voetballer ooit bij de VN: ‘Wat kunnen we doen tegen racisme?’

In een openhartig interview met The Guardian spreekt voetballer Kevin-Prince Boateng over zijn voetbalcarrière. Maar bovenal over racisme, zijn jonge jaren en een speech voor de Verenigde Naties. “Nelson Mandela vroeg of ik zijn dochter wilde trouwen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Het zou goed kunnen dat de naam Kevin-Prince Boateng huidirritatie veroorzaakt. Op het veld is de voormalig middenvelder van Schalke 04, Tottenham Hotspur en AC Milan een speler die niets schuwt voor de overwinning. De 29-jarige Boateng heeft alles in zich een wedstrijd te kleuren. Hij schudt ruzies, rode kaarten en wonderschone doelpunten uit zijn mouw alsof het niets is. Zo loopt hij in zijn tijd bij AC Milan van het veld tijdens een oefenduel na racistische spreekkoren tegen hem en andere medespelers als de Nederlander Urby Emanuelson.

De tekst gaat verder onder de video. 

Speech

Dat incident in januari 2013 maakt wereldnieuws van Boateng. In een positieve zin. Eindelijk. Want Boateng kent ook de andere kant van de medaille. Vlak voor het WK in Zuid-Afrika (2010) komt hij in negatief daglicht te staan nadat hij de Duitse superster Michael Ballack blesseert. Tweeënhalf jaar later is alles anders. Boateng wordt zelfs uitgenodigd om te spreken voor een zitting van de Verenigde Naties in Genève. “Navi Pillay, de toenmalige hoge commissaris voor mensenrechten tikte me vlak voor mijn speech aan. ‘Het komt wel goed,’ zei ze. Helemaal niet, dacht ik. Oh my god,” vertelt Boateng over zijn toespraak. “Maar ik raakte in een flow en kreeg na de speecht een staande ovatie.”

Zijn actie schudt de FIFA wakker. De Wereldvoetbalbond zet een antiracismewerkgroep op, die afgelopen september weer wordt opgeheven. Volgens de bobo’s is de taak van de werkgroep volbracht. “Voor hen is de koek op, maar het werk op dit vlak kan nooit af zijn,” vindt Boateng. Toen hij het veld afliep, dacht hij alleen maar ‘waarom donkere spelers hier nog steeds me om moeten gaan’.  Hij had tevergeefs de hoop dat zijn speech en de werkgroep racisme zouden kunnen aanpakken. “Als je voor de VN spreekt, bereik je een wereldwijd publiek. Maar dat bereik is beperkt tot één dag. De volgende dag is het weer vergeten.” De racistische spreekkoren tegen Nice-spits Mario Balotelli vorige maand zijn het bewijs dat er amper wat is geleerd de afgelopen jaren.

De tekst gaat verder onder de video. 

Spotje Champions League

“Balotelli is een goede vriend van me,” zegt Boateng. “Hij weet echt niet wat hij moet doen tegen dit soort spreekkoren. Wat kunnen we doen? Iets op Instagram of Twitter plaatsen? Er is (sinds het opheffen van de werkgroep, red.) niets anders meer.” Boateng wordt dit lopende seizoen zelfs uit een reclamespot van de FIFA geschrapt, dat rond wedstrijden in de Champions League wordt getoond.

Topspelers roepen daarin op om ‘nee’ te zeggen tegen racisme. Boateng speelt sinds dit seizoen bij het kleine Las Palmas in Spanje. “Daarom hebben ze me geschrapt,” filosofeert hij. “Ik speel nu natuurlijk geen Champions League meer, maar het gaat niet om de Champions League. Het gaat om de strijd tegen racisme. Het is grappig om te zien dat ze mij – de enige speler die de VN heeft mogen toespreken – uit het filmpje knippen.”

Mandela

Toch is het interview met de voetballer niet alleen somber van aard. Je ziet Boateng voor je glimlachen, wanneer hij vertelt over een ontmoeting met Nelson Mandela. Boateng: “Er zijn altijd drie mensen geweest die ik wilde ontmoeten. Dat waren Michael Jackson, Muhammad Ali en Nelson Mandela. Ik heb er een ontmoet en die ontmoeting is onbeschrijfelijk. Hij schudt mijn hand, trekt me naar zich toe en fluister: ‘mijn dochter wil met je trouwen.’ Ik stond perplex en kon net bedanken. Ik had al een vriendin.”

En dan te bedenken dat de ontmoeting met Mandela slechts een hoofdstuk is in het roerige leven van Boateng.