Spring naar de content

Wij presenteren: de Stemwijzer-wijzer

De Tweede Kamerverkiezingen naderen, het stemwijzerseizoen is aangebroken. De stemwijzer zou per definitie duidelijkheid moet brengen, maar werkt nogal eens averechts. Nu de ‘enige echte’ StemWijzer in de eerste paar dagen kampt met slechte bereikbaarheid en er uitslagen zijn gelekt, lijken alternatieven geen overbodige luxe. Voor alle kiezers die door het bos aan kieshulp de bomen niet meer zien presenteren wij daarom: de Stemwijzer-wijzer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

Voor wie graag binnen de gebaande paden blijft: stemwijzer.nl
De StemWijzer komt uit de koker van EenVandaag en voorlichtingscentrum ProDemos en is ogenschijnlijk de meest officiële hulp. Aan de hand van een dertigtal stellingen die met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beiden’ beantwoord kunnen worden, berekent de wijzer in hoeverre uw standpunten overeenkomen met die van de verschillende partijen. Alle lijstrekkers, Wilders uitgezonderd, gingen u voor en kwamen zonder uitzondering uit bij hun eigen partij, al was de honderdprocentscore niet voor iedereen weggelegd. Sylvana Simons kwam uit op 84 procent en Thierry Baudet had een tweede poging nodig om de score bij zijn partij van 75 naar 97 procent op te krikken. Overschat de StemWijzer dus niet!

Voor de geduldigen: kieskompas.nl
De andere grote speler in het kieshulplandschap is het Kieskompas. Hoewel deze hulp nog niet live is, kunnen we op basis van het verleden wel de richting van dit kompas aangeven. Het Kieskompas maakt gebruik van een reeks stellingen. Deze kunnen beantwoord worden op een schaal van ‘helemaal mee eens’ tot ‘helemaal niet mee eens’. Vervolgens wordt uw positie bepaald op het bekende kruis met schalen van progressief tot conservatief en van links tot rechts. Aangezien ook de partijen een plek hebben op dit kruis kunt u zien hoe uw politieke opvattingen zich tot deze partijen verhouden. Het voordeel dat dit Kieskompas heeft ten opzichte van de concurrentie is de nuance in de antwoordmogelijkheden. Het nadeel is dat in de huidige politiek de verdeling van links tot rechts op zijn retour lijkt, of op zijn minst wordt uitgedaagd door een aantal partijen.
Voor de geduldige jongeren onder ons komt er overigens op 15 februari ook nog een Jongeren Kieswijzer online. (http://www.jongerenkieswijzer.nl/)

Voor wie zijn of haar privacy koestert: privacystemwijzer.nl
Bij de Privacy Stemwijzer 2017 mag verwacht worden dat iets zorgvuldiger met uw antwoorden omgegaan wordt dan bij de StemWijzer is gebeurd. Het model van de Privacy Stemwijzer is grotendeels gelijk aan dat van de ‘normale’ StemWijzer. Alleen betreffen alle stellingen privacywetgeving en is deze wijzer meer gebaseerd op stemgedrag in de Tweede Kamer en minder op verkiezingsprogramma’s. De korte geschiedenis over het inperken van onze privacy die u na elk gegeven antwoord voorgeschoteld krijgt, riekt naar een geheime politieke agenda van de makers.

Voor wie al weet welke partij hij of zij stemt: Denkwijzer. (En voorheen: de ‘GeenPeil Stemwijzer’)
Jan Dijkgraaf, de lijstrekker van GeenPeil, was niet te spreken over de StemWijzer. Het ontbrak hem aan de optie voor de kiezer om ‘daarover later een stem uitbrengen’. GeenPeil stapte uit de StemWijzer en kwam met haar eigen wijzer die voor iedere kiezer de conclusie presenteerde dat GeenPeil de beste keuze was. Deze GeenPeilwijzer was verder echter identiek aan de StemWijzer. Dit leverde een dreigement tot een rechtsgang op van de hand van de makers van de originele StemWijzer. Dijkgraaf besloot daarom de kieshulp maar offline te halen. Nog wel in te vullen is de Denkwijzer, die vanwege het ludieke karakter sterk doet vermoeden niet van de hand van DENK zelf te zijn. De uitslag is echter even voorspelbaar als bij de stemwijzer van GeenPeil.

Voor wie überhaupt niet weet of hij of zij wel mág stemmen: vn.nl/magikstemmen
Nu u weet hoe u te weten gaat komen wie uw stem verdient, rest de vraag of u eigenlijk wel het recht heeft om te stemmen. Veel jongeren lieten weten wel wat te zien in een verplichte stemtoets, en dat zette de heren en dames van Vrij Nederland aan het denken. Het resultaat is deze stemtoets die niet alleen de kennis van de democratie, maar ook van onze samenleving test. Wie het recht om te stemmen wil bemachtigen moet volgens de makers liefst 28 van de 31 vragen correct beantwoorden. Een beetje wijsheid is dus wel benodigd om uw stem uit te mogen brengen.

Update:
Voor wie politici niet, maar filosofen wel vertrouwt:
De Wijze Stemmer

Wellicht vindt u standpunten en verkiezingsprogramma’s achterhaald, en laat u zich liever leiden door uw filosofische wereldbeeld. Dan biedt de Wijze Stemmer uitkomst. Om de reeks van zestien vragen te beantwoorden moet je diep in jezelf graven en nagaan hoe je het leven beschouwt. Maar dan wel in één minuut. Aan het eind van deze korte reis door je psyche presenteert je filosofische evenbeeld zijn vakkundig stemadvies. Op wie zou Plato stemmen, en wie geniet de voorkeur van Machiavelli?

Onderwerpen