Spring naar de content

Onrust in eigen team: is Trump wel geschikt?

Over Donald Trump is de afgelopen tijd enorm veel geschreven, en vaak gaat het over de soms controversiële manier waarop hij Amerika leidt. Het ging zelfs zover dat een groep psychologen hem op afstand geestesziek verklaarde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Uiteraard is dit op zijn zachtst een hoogst discutabele manier van diagnosticeren, die bovendien door een heleboel andere experts nietig verklaard kon worden met als belangrijkste punt de simpele reden dat de patiënt niet persoonlijk op consult is geweest, een voorwaarde voor een eerlijk en onafhankelijk oordeel. Maar naast zijn mentale gezondheid zijn er ook nog zorgen om zijn manier van leiden, of beter gezegd: het temperament van de president. En daar blijkt meer hard bewijs voor te zijn, nu klokkenluiders uit de school zijn geklapt over de dagelijkse mores in het Witte Huis.

Korte memo’s
Een reden te meer om de klachten serieus te nemen is het feit dat ze afkomstig zijn uit het eigen Republikeinse kamp. Trump schept er volgens het lek genoegen in bepaalde kanten van het presidentschap, maar kan met sommige kanten maar moeilijk omgaan. Zo is hij wars van het inlezen in lange stukken, en dienen memo’s op maximaal een pagina en voorzien te zijn van bullet points. En deze lijst met standpunten mag dan weer niet langer zijn dan maximaal negen stuks. Dit liet een anonieme klokkenluider uit het Witte Huis aan de Huffington Post weten.

Maar terwijl zijn presidentiële decreten en andere pogingen tot het doorvoeren van zijn standpunten wereldwijd het nodige stof deden opwaaien, lijkt het grootste zorgenkindje van het Trump-team toch de uitspraken waarmee Donald Trump vriend en vijand tegen zich in het harnas jaagt. Zo was er onderstaande tweet over Noord-Korea, die – drie weken voordat Trump in de Oval Office plaats zou nemen – voor grote consternatie zorgde bij de regering-Obama. En ook na inauguratie bezorgt het buitenlandbeleid van Trump menigeen aardig wat kopzorgen.

Bad hombres
Maar het houdt niet op met het losbandige Twittergedrag van de Amerikaanse president. Dat Donald Trump niet op zijn mondje gevallen is, zal niemand die ooit een aflevering van The Apprentice keek verbazen. Zo had hij het in een telefoongesprek met de Mexicaanse president Peña Nieto onlangs over ‘bad hombres’ (slechte mannen) die in Mexico wonen, en dat hij er weleens troepen op af zou kunnen sturen in de nabije toekomst. En ook de Australische premier Malcolm Turnbull werd naar verluidt geschoffeerd door de Republikein, die een telefoongesprek botweg afkapte. De reden van het gesprek was een vluchtelingendeal gesloten door de beide regeringen ten tijde van Barack Obama.

Amerika zou duizenden vluchtelingen opnemen die door Australië in vluchtelingenkampen in de Pacifische Ocean geplaatst waren. Trump was het daar niet mee eens. Maar het sterke temperament van Trump lijkt in dit geval niet in zijn voordeel gewerkt te hebben, de Australische premier liet na afloop weten dat dit zijn zaak sterker maakte, en dat de regering-Trump uiteindelijk bakzeil haalde en beloofde de vluchtelingendeal na te komen.

Je hoeft geen politiek genie te zijn om te zien dat een dergelijk beleid in het meest gunstige geval niet heel effectief is, en in het meest pessimistische scenario ronduit rampzalig uit kan pakken. Maar het is helaas niet waarschijnlijk dat Trump opeens het licht ziet en stopt met zijn foreign policy af te laten hangen van wat er binnen 140 tekens past. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd dus.

Onderwerpen