Spring naar de content

Kuzu en Wilders hebben best wat met elkaar gemeen

Bij heldere nacht meende ik de schaduwen langs het gordijn te zien vliegen en elke avond voor het slapen gaan keek ik even onder het bed of er geen trol onder lag. De gebruikelijke kinderangsten zijn met het klimmen der jaren verdwenen, maar nu zijn ze plotsklaps terug. Sinds DENK bestaan trollen weer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Ze zijn nog even ongrijpbaar, maar spoken anno 2017 rond op het internet. Onlangs onthulde het NRC Handelsblad dat de politieke partij DENK gebruik maakt van nep-accounts (trollen) op sociale media om een beetje stemming te trappen voor de verkiezingen en het politieke debat te beïnvloeden. Na dagen van stilzwijgen kwamen de DENK-mannetjes via YouTube nu eindelijk met een even naïeve als simplistische reactie: het is een samenzwering.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tuurlijk!

Etterbakkies

Waar doen Kuzu en Azarkan op dat rare YouTube-filmpje mij nou toch aan denken? Aan die etterbakkies die vroeger op het schoolplein de smerigste streken uithaalden en als ze dan betrapt werden om het hardst gilden dat zij niks hadden gedaan en vervolgens de schuld bij anderen in de schoenen schoven. Kuzu en Azarkan halen in het filmpje de halve Haagse schoenenkast leeg en presenteren een top-5 met duizenden nep-accounts van de PvdA, VVD, Asscher, Wilders en (hoe kan het ook anders) de NRC.

De tekst gaat verder onder het filmpje van DENK. 

Een nogal krakkemikkige poging om de aandacht af te leiden van het onderwerp waar het echt om gaat: namelijk het inzetten van trollen. Het zaaltje vol geregisseerde en volgens mij ook geselecteerde gasten (veel jongeren met en zonder migrantenachtergrond) klapt echter gedwee bij elke naam op de lijst. Het Chinese partijcongres op zijn Hollands.

Nepaccounts

Niet met de pers spreken, maar wel een YouTube-filmpje plaatsen. DENK is niet de eerste partij die dat doet en zal vrees ik niet de laatste zijn. Net als Wilders vluchten Kuzu en Azarkan naar YouTube om ongestoord hun werkelijkheid op straat te kunnen gooien, zonder het risico op lastige vragen van journalisten. Een samenzwering? Tuurlijk, dat roept elke autocraat en elke dictator als nieuws hem onwelgevallig is.

Op YouTube kun je dat ongestraft doen zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen voor je uitspraken. De hele crux van onze democratie is nu juist dat een politicus verantwoording aflegt: aan het volk, aan de pers en aan de Kamer. Wie dat weigert, hoort in een democratie niet thuis. Ahmed Markouch waarschuwde er al eens voor: DENK is een wolf in schaapskleren. Dat wordt met dit recente filmpje weer eens overduidelijk. Hun wereld is een wereld van ‘goed’ en ‘fout’ en wie niet aan de ‘goede’ kant staat is fout. Dat is wat Geert Wilders en Kuzu en Azarkan met elkaar gemeen hebben.

Bang

Schopenhauer zei het al: ‘Het ergste moet nog komen.’ Dus nu maar hopen dat er straks niet nog ergens een VVD-trol, een PVDA-trol of de trol van Krol opduikt. Mij zou het trouwens niets verbazen in dit tijdperk van nep-nieuws en alternative facts. Ik ben weer bang…

Bang voor de trollen onder mijn bed, bang voor de schaduwen op het gordijn.