Spring naar de content

Russische hooligans voorspellen een ‘festival van geweld’ in 2018

Ze zijn sinds de geweldsexplosie afgelopen zomer gevreesd en verbannen tegelijk. Maar de Russische hooligans beloven in een documentaire van de BBC dat ze het WK voetbal van 2018 aangrijpen voor nieuwe knokpartijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Als het aan de Russen ligt, zijn de rellen tijdens het EK-voetbal afgelopen zomer met Engelse hooligans slechts een voorproefje. Tijdens de veldslagen in Marseille voor, tijdens en na het EK-duel tussen beide landen krijgen naast de onruststokers ook normale voetbalfans klappen. Het eerstvolgende voetbaltoernooi gaat het volgens de Russische hooligans ligt niet anders worden. In de BBC-documentaire Russia’s Hooligan Army waarschuwen verschillende hooligangroeperingen hun Britse collega’s vast.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Klappen

Potentiële Britse voetbalfans kunnen volgens ‘Denis’, een gefingeerde naam, beter kinderen of vrouwen rond zich hebben. “Als ze hier komen met mannelijke vrienden kunnen ze klappen verwachten,” zegt hij.  ‘Denis’ is de leider van de Slagers uit de Oerol en stond tijdens de Marseillerellen vooraan.

Het vermoedelijke brein van de rellen – die anoniem wil blijven – gaat een stap verder. “Dit waren door Vladimir Poetin gestuurde voetbalhooligans,” zegt hij. “We zijn klaar om Europa over te nemen.” Een anonieme hooligan voorspelt dat de Engelsen moeten vrezen. “Dat zijn de voorvaderen van het hooliganisme.”

Maatregelen

Na de rellen is er veel gedaan om de aanstichters van de rellen aan te pakken. De FIFA komt vrijwel direct na de ongeregeldheden met een waarschuwing. Hooliganisme moet niet getolereerd worden in 2018. Al komt de voetbalbond slechts met een obligaat statement. “Dergelijke beschamende taferelen rondom een voetbalstadion zijn volstrekt onacceptabel,” laat een woordvoerder weten.

Als antwoord stelt de Russische organisatie van het wereldkampioenschap een zwarte lijst van Russische en buitenlandse hooligans op. “Degenen die de wet overtreden moet de toegang tot ons land worden ontzegd,” merkt vicepremier Arkadi Dvorkovitsj op. Als het aan de regering ligt, zijn fans op die lijst niet welkom bij WK-wedstrijden.

De hooligans laten zich daarentegen niet afschrikken door een lijstje. “Het Kremlin zal alleen de leiders opsluiten,” denkt Denis. Voor sommigen is het WK een voetbalfestijn. Maar voor de Russische hooligans wordt het een festival van geweld.

De documentaire Russia’s Hooligan Army wordt vanavond uitgezonden op BBC2 om 22u00 Nederlandse tijd. Lees ook dit stuk over de hooligans tijdens het afgelopen EK-voetbal.