Spring naar de content

Halbe Zijlstra moet de redder van de hipsters worden

De ware hipster ontleent zijn identiteit aan het voor zijn van de mainstream. Wie weleens in het centrum van Amsterdam is geweest weet dat hipsterklassiekers als vintage racefietsen en het drinken uit jampotten inmiddels eerder de standaard dan de uitzondering is. Maar nu ook de politiek zich met de hipstercultuur gaat bemoeien is deze ten dode opgeschreven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Het overnemen van modetrends door politici is een beetje alsof je moeder ‘vet gruwelijk’ tegen je zegt. Vanaf dat moment weet je zeker dat het tijd is voor een alternatief vocabulaire. Wie krijgt tegenwoordig nog ‘gaaf’ uit zijn strot zonder te denken aan de premier van ons ‘ongelofelijk gave land’? Ditzelfde proces lijkt zich met de gehele hipstercultuur te voltrekken.

Zeewier

Staatsecretaris Martijn van Dam heeft liefst 1,8 miljoen euro apart gelegd voor een wedstrijd voor bedrijven om het beste nieuwe voedselproduct te laten bedenken waarin bijvoorbeeld zeewier, peulvruchten of paddenstoelen in verwerkt zitten. Het officiële doel van de wedstrijd is om nieuwe alternatieven voor vlees te ontwikkelen. Want zoals de Telegraaf het omschrijft: “enkele linkse partijen vinden vlees slecht voor het milieu of zielig voor dieren.” Het plan riekt echter naar een geheime agenda van het normaliseren van superfoods: hipstervoer. Welke zichzelf respecterende trendsetter durft nu nog een zeewierburger te serveren aan zijn bebaarde vrienden als zelfs ideale schoonzoon Martijn van Dam zich eraan waagt?

Over bebaarde vrienden gesproken; ik ga er voor het gemak vanuit dat de verkoop van scheermesjes in de leeftijdscategorie 20 tot 35 verdriedubbeld is sinds Klaas Dijkhoff staatssecretaris is. Zijn perfect getrimde baard en zijn talent om giletjes smaakvol te dragen leiden je wellicht om de tuin, maar Klaas is toch echt onderdeel van de heersende macht. Als papa Dijkhoff een baard heeft moet er geschoren worden.

Man-bun

Ministers die tijdens het vragenuurtje hun muts ophouden, lijsttrekkers met volgetatoeëerde armen, Kamerleden met een man-bun, hoe lang duurt het nog voor ook deze hipsterklassiekers gepolitiseerd zijn? Minder dan een maand als het aan de ChristenUnie ligt. Op nummer zeven van hun kandidatenlijst voor de komende verkiezingen zien wij Don Ceder. Nu nog een ‘gewone’ hippe jongen van nog geen dertig. Naast eigenaar van een man-bun – knot in normaal Nederlands – ook de jongste eigenaar van een advocatenkantoor van Amsterdam. Bovendien is hij dj in zijn vrije tijd. Genoeg stemmen op de ChristenUnie en hij wordt ook nog Kamerlid. De man-bun die hij nu nog perfect weet te rijmen met zijn persona kan dan plots hip-af zijn.

Gelukkig zijn het individuele politici die zich aan deze capriolen wagen, hoor ik u denken. Incorrect. De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft een heus  Facebook-evenement aangemaakt voor de verkiezingen. Wellicht heeft zij zich laten inspireren door het beruchte Project X en dachten zij zo de opkomst wat op te krikken. Met een schamele 1500 ‘aanwezigen’, een twintigste van het Harense verjaardagsfeestje, lijken het rustige verkiezingen te worden. Hiermee wordt bevestigd wat wij al lang wisten: Facebook is definitief het terrein van de ouders, en daarmee hipsterplatform in ruste.

Hoop in bange dagen

Toch is er nog één ouderwets suffe politicus die duidelijk geen idee heeft wat zich buiten de Haagse kaasstolp afspeelt: Halbe Zijlstra. De VVD-fractievoorzitter is nog geen vijftig, maar als hij de gaten in de broek van Tim Hoffman tegen het lijf loopt vraagt hij doodleuk of de hipster-goeroe een ongeluk heeft gehad. Jesse Klaver lijkt in het volgende shot later overigens één schaar verwijderd van wat hippe gaten in zijn pantalon, maar dat terzijde.

Wellicht is het een goede zaak dat wij het fenomeen hipstercultuur ten grave dragen. De kenmerken die wij ermee associëren verworden dan simpelweg tot kenmerken van populaire cultuur. Heren als Van Dam, Dijkhoff, Ceder en Klaver zijn dan volksvertegenwoordigers in meest letterlijke zin. Dan zijn het mannen van het volk, en is het Halbe Zijlstra die in de kloof tussen burger en politiek gevallen is. Of dit ongelukje hem dan ook gaten in zijn broek oplevert blijft nog even een verassing.