Spring naar de content

Tiësto vliegt de wereld om, maar vergeet de kleinere acts niet

Onze eigen dj Tiësto is volgens een rondgang van reissite Travelbird de artiest met de meeste airmiles ooit. Althans, de dj uit Breda staat bovenaan een lijst van 36 invloedrijke artiesten en bands. Maar wat zijn 36 bands in een ongekend grote muziekwereld?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Alle lof voor de tweeënzestig keer dat Tijs Verwest de wereld omreisde tijdens zijn 23 jaar tellende carrière. De Nederlandse dj is met recht een superster en staat niet voor niets bovenaan de lijst van Travelbird als het om gemaakte kilometers gaat. Tiësto heeft liefst 1.557.131 mijl gevlogen, waarvan 209.773 mijl alleen al vorig jaar.

Airmiles

Hij heeft vijf keer vaker de wereld rondgereisd dan zijn Duitse collega Paul van Dyck, zelf goed voor 1.442.993 mijl. De iconische singer-songwriter Bob Dylan moet het doen met 1.389.374 mijl, het equivalent van bijna 56 keer rond de aardkloot. Op de ranglijst staan ook grootheden als U2, Aerosmith, Coldplay, Radiohead, David Bowie, Snoop Dog, à las u weet het wel. Ook hedendaagse topacts als Alt-J, Stromae en The Weekend ontbreken niet. De laatstgenoemde Canadese zanger heeft in amper zes jaar al zesenhalve keer de aarde rondgevlogen tijdens hun tours.

In het onderzoekje maakt de reisorganisatie een afsplitsing tussen deze 36 gevestigde acts uit een shortlist van 100 onderzochte artiesten. Al zijn zesendertig (en zelfs een honderdtal) groepen amper representatief voor de hele muziekwereld. Op ons nationale dagjesfestival Pinkpop in Landgraaf staan al meer bands uit de hele wereld dan de lijst van Travelbird lang is.

Kleinere bands

Laat mij een lans breken voor de mensen die dag in dag uit zwoegen op podiums in etablissementen die amper barretjes te noemen zijn. Ze spelen niet voor de aantallen, die voor een U2 dagelijkse kost zijn. Die wurmen zich in een krakkemikkig busje in plaats van een tourbus.

Ik denk dan aan de Nederlandse garagerockband Traumahelikopter – online niet te verwarren van het vliegende ambulancevoertuig – en de Amerikanen van Touché Amoré. Laatstgenoemden toeren op dit moment door Europa en hebben er een handje van om iedere dag te moeten spelen. Vanuit financieel oogpunt – anders kunnen ze amper overleven – en om hun zware boodschap te verkondigen.

De moeder van zanger Jeremy Bolm overleed enkele jaren geleden aan kanker. Na haar overlijden ging de zanger van de post-hardcoreformatie door een ongelooflijk diep dal. Hij kwam eruit door in de teksten van het laatste album Stage Four alles van zich af te schrijven. Nu trekt Touché onafgebroken van zaal.

Onderwerpen