Spring naar de content

De kindervluchteling staat op de rand van de afgrond in Europa

We behandelen de vluchtelingen in Europa op een slechte manier. Kijk maar naar de situatie in de nu platgegooide Jungle van Calais. Minder bekend zijn de schrijnende omstandigheden waarin bijna honderdduizend alleenreizende kindervluchtelingen zich bevinden. Volgens The New Yorker wordt de jonge kindervluchteling namelijk blootgesteld aan grote gevaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Experts schatten volgens het Amerikaanse tijdschrift dat voor ieder kind dat met vluchtende ouders Europa betreedt er één kind alleen in het continent arriveert. Dat wil zeggen: zonder ouders, voogd of broer/zus. In 2015 bevonden zich bijna honderdduizend kinderen zonder toezicht onder de vluchtelingenstroom. De cijfers uit 2016 zijn nog incompleet, maar de situatie lijkt volgens The New Yorker vergelijkbaar.

Registratie

Na hun aankomst in Europa raken ze uit het zicht van de autoriteiten. Kindervluchtelingen hoeven zich namelijk niet te registreren in het land van aankomst, maar mogen doorreizen naar een ander land als daar een familielid woont en ze daar opvang kunnen krijgen. Normaal gesproken moeten vluchtelingen volgens de Dublin-Conventie asiel aanvragen in het eerste Europese Unie-land dat zij betreden. Ze worden zo geregistreerd, maar bij kindervluchtelingen blijft dat vaak achterwege.

In 2016 kwamen 31,2 duizend asielzoekers en nareizende gezinsleden naar Nederland. Alleen heeft het CBS geen cijfers over het aantal alleenreizende kinderen dat naar Nederland is gekomen de afgelopen jaren. We weten wel dat het in het buitenland niet zo nauw genomen wordt met de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. In dat, door alle EU-landen ondertekende, verdrag staat dat kinderen wanneer ze in Europa arriveren recht hebben op medische hulp, psychologische begeleiding en rechtsbijstand. Dat is echter vaak niet het geval.

Prostitutie

Volgens Europol zijn er sinds 2014 zelfs meer dan tienduizend vluchtelingenkinderen vermist geraakt. Ze zijn vaak prooi van mensenhandelaren, die de kinderen geregeld inzetten voor sekswerk. Zo bleek uit een onderzoek van Refugees Deeply dat vluchtelingenkinderen zichzelf moeten prostitueren in een park in Athene voor een kleine tien euro. Ook worden de kinderen mishandeld of misbruikt, constateert de taskforce ‘Children on the move’.

“In de richtlijnen die de EU gebruikt bij de verwerking van de toestroom worden kinderen slechts eenmaal in een voetnoot genoemd,” merken kinderombudsmannen van het Europese Netwerk voor Kinderombudsmannen (ENOC) vorig jaar op. Doordat ze zich niet meteen moeten registreren, blijven de alleenreizende kindervluchtelingen onder de radar van statistici, beleidsmakers en hulpverleners, maar in het vizier van de kindersmokkelaars.

Het wordt tijd dat we ze een helpende hand aanbieden.

Onderwerpen