Spring naar de content

Hoe is het om moslim te zijn in het Witte Huis van Donald Trump?

Ze werkte meer dan zeven jaar in het Witte Huis van Barack Obama, maar na de entree van de nieuwe president Donald Trump merkt ze zo’n abrupte omschakeling dat ze al snel vertrekt. Ze doet haar verhaal in The Atlantic. “Moslims zijn terroristen, zeiden collega’s.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Noortje Crabbendam

Rumana Ahmed is jarenlang werkzaam op de afdeling die toezag op nationale veiligheid. In de ambtsperiode van Barack Obama beschermt ze Amerika beschermen tegen interne en externe bedreigingen. Maar na het aantreden van Donald Trump wordt Ahmed, met haar religie, opeens gezien als de grootste factor van bedreiging. Een bedreiging, die volgens Trump groot genoeg is om een reisverbod vanuit zeven landen in te voeren.

Haar waarden als Amerikaanse burger, en als moslim, worden in haar ogen weggevaagd. Ze werkt immers voor een baas met een zienswijze, die fundamenteel tegen de hare ingaat.

Toch hoopt ze dat juist haar functie in het Witte Huis kan bijdragen aan een positief beeld van haar geloof. Des te groter is dan ook de shock dat de huidige regering een fundamentele rol speelt in het verergeren van deze haat tegen moslims.

Nieuwe collega’s

Het loopt anders. Op maandag 23 januari loopt Ahmed haar kantoor binnen en krijgt een grote verrassing. Waarbij zij eerst was omgeven door collega’s van verschillende achtergronden, zag zij nu voornamelijk blanke mannen die vervolgens weer háár met verbazing aankeken.

Het verschil tussen Trump en Obama op het gebied van beleid, sfeer en werknemers is groot. Een staflid, die al werkzaam was in het Witte Huis sinds Reagan, vertelt: “Alles werd op zijn kop gezet. Het is veranderd in een totale chaos. Het is niet zozeer dat het nu een Republikein is of dat hij van oorsprong een zakenman is, maar alles duidt op een chaotische poging tot autoritair leiderschap. De gehele afdeling die verantwoordelijk is voor onpartijdige expertise rondom nationale veiligheid wordt nu volledig ondermijnd.” De uitvoerende macht is verplaatst naar mensen die ervan overtuigd zijn dat de grootste zwakte van Amerika diversiteit is.

Moslimverbod

Op 30 januari, na het decreet van de muslimban, verklaren enkele nieuwe collega’s dat de islam en het westen met elkaar in oorlog zijn. “Ze zijn terroristen,” hoort ze. Hier trekt Ahmed voor zichzelf de lijn en ziet zij geen mogelijkheid meer om dit reisverbod uit te voeren. Zij zou hierbij haar waarden, religie en identiteit moeten verraden. Toch sluit ze af met de hoopvolle woorden. Ze benadrukt dat de kracht van Amerika juist het overkomen van deze hobbels is. Maar helaas is deze wens nu moeilijker dan ooit te realiseren, met haar letterlijke en figuurlijke verwijdering uit het Witte Huis.

Het hele interview is te lezen op de website van The Atlantic.