Spring naar de content
bron: Screenshot JInek

Terugkijken: een vurig pleidooi voor de EU van mister Europa Frans Timmermans

Aan tafel bij Eva Jinek stak Frans Timmermans een vurig pleidooi af voor de Europese Unie. Hij kreeg het vuur aan zijn schenen, maar hield stand en bleef zijn unie met hand en tand verdedigen. “Als we denken dat we het alleen kunnen, komen we van een koude kermis thuis.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ik begrijp het anti-Europasentiment,” steekt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, van wal bij Jinek. “Als Europe wordt gezien als de redder van de banken, maar mensen niet aan een baan helpt. Als het niet duidelijk maakt hoe het de veiligheid kan bevorderen.” Timmermans reageert daarmee op de anti-EU-voorzetjes van Eva Jinek. De talkshowhost blijft de politicus bestoken met prangende vragen. “Is het project-Europa mislukt,” vraagt ze herhaaldelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Reizen

Timmermans ontkent dat met klem. “Mislukt?” antwoordt hij. “We hebben nog nooit zolang vrede gehad in Europa. Noem je dat mislukt? De jonge generatie in deze studio reist door Europa zoals mijn ouders vroeger door Limburg reisden. De tickets zijn goedkoop en ze kunnen overal met hetzelfde geld betalen.”

Frans Timmermans is sinds jaar en dag een politicus die zich inzet voor de Europese Unie. Europeanen zijn net zo weerbaar als Amerikanen, stelt hij vorige maand in een interview met het NRC Handelsblad. “Kijk naar Polen, waar de pogingen van de regering om de onafhankelijkheid van media en rechters te beperken tot breed protest leiden. Dat maakt mij optimistisch.”

Datzelfde sentiment draagt de eurocommissaris ook in Jinek uit. “Ik kwam als jonge diplomaat in delen van Europa – achter het IJzeren Gordijn –  waar mensen van armoede niet wisten wat ze moesten doen. Nu is Tsjechië zowat rijker dan Nederland. Dat is toch een wonder. Als we denken dat we het alleen kunnen, komen we van een koude kermis thuis.”

Het fragment (vanaf 5:58) is te bekijken door op de afbeelding hieronder te klikken.