Spring naar de content

Terugkijken: Stephen Colbert fileert speech Trump

Voordat we de illusie krijgen dat Donald Trump in staat is tot redelijkheid en optimisme, hebben we gelukkig altijd nog de satire van Late Night Show onder leiding van Stephen Colbert. In een monoloog van bijna een kwartier brengt de presentator enkele tegenstellingen aan de kaart over de eerste toespraak van de president in Amerikaanse Congres.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Noortje Crabbendam

Over het algemeen werd de speech waarin Donald Trump het Congres toesprak als gematigd en optimistisch beschouwd. Twee beschrijvingen die normaal gesproken niet stroken met de gedrag van de Amerikaanse president.  Maar Trump had wat zieltjes te winnen.  Zijn populariteit was namelijk sterk aan het dalen en enkele Republikeinse Senatoren gaven aan dat zijn plannen lastig haalbaar zijn. En met een approval rate van 42% is Trump de eerste president die onder de Democraten zo slecht scoorde na één maand regeren.

Gematigd

Daarom greep hij de kans om een iets optimistischere speech te verkondigen, zonder de gebruikelijke scherpe randjes. Hij vroeg aan het Congres om samen te werken aan de totstandkoming van een beter zorgstelstel, een betere infrastructuur en om de grote onenigheden tussen de partijen opzij te zetten. Dit zag niemand aankomen.

Al zal Trump niet blij zijn bij het zien van de Late Night Show met Stephen Colbert. De altijd scherpe presentator weet de speech van de Amerikaanse president keihard te ontleden. Het overkoepelend thema van Trumps speech was het vernieuwen van de Amerikaanse geest. Dit was volgens Colbert een slechte illegale Chinese versie van ‘Make America Great Again’.

Kleinere overheid

Vervolgens wordt Trump inhoudelijk op zijn beleidsplannen aangepakt.  Zo wil hij, geheel volgens de conservatieve traditie, een kleinere overheid. Om dat te realiseren wil hij een commissie aanstellen die deze minimalisering gaat bewerkstelligen. Colbert merkt scherp op dat hij dus méér mensen gaat aannemen om de overheid te verkleinen. Hierop volgt de vergelijking: om te voorkomen dat je een kater krijgt, moet je gewoon nooit stoppen met drinken.

Trump is een groot fan van nostalgie en hij kon het niet laten enkele uitvindingen op een rijtje te zetten: “Alexander Graham Bell liet ons voor het eerst een telefoon zien. Remington onthulde een typemachine. Er werd een poging gedaan tot elektrisch licht. Thomas Edison vond de automatische telegraaf en de elektrische pen uit. Besef je eens hoeveel wonderen Amerika heeft voortgebracht in 250 jaar. Bedenk dan hoeveel wonderen wij kunnen verwezenlijken als wij simpelweg dromen van mensen tot realisatie laten komen.”

Colbert geeft serieus antwoord op de vraag wat nu die elektrische pen is en wat het volgende wonder vanuit Amerika zal zijn: wellicht een draadloze pen?

Zie hieronder het volledige fragment:

 

Onderwerpen