Spring naar de content
bron: ANP

Mag je van Plasterk als politicus wel lachen met je collega’s?

Het is campagnetijd en dus zijn politici overal te zien. Overal komen ze dezelfde collega’s tegen om keer op keer te vertellen dat ze van mening verschillen. De lijsttrekkers zien elkaar vaker dan dat ze hun partners zien. Stel je voor dat ze straks ook nog in een kabinet belanden met elkaar. Dan zie je elkaar vier jaar lang dag in dag uit. Dat zullen zware jaren worden, want waag het niet af een toe plezierig met elkaar om te gaan. Dat is je reinste hoogverraad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

Althans, das is wat Ronald Plasterk lijkt te willen zeggen met de tweet die hij gisteren (donderdag, red.) de wereld in stuurde. Op de foto zien we premier Rutte die zijn arm om Geert Wilders slaat, Buma op de voorgrond lachend. Het bijschrift ‘2012’ verwijst hoogstwaarschijnlijk niet naar de toenmalige Apocalyps, maar naar de datering van de foto die tijdens het overleg in het Catshuis is genomen.

De tekst gaat door onder de tweet.

Wat Plasterk lijkt te willen zeggen, is dat de heren Rutte, Wilders en Buma in de campagne een toneelstukje opvoeren. ‘Want kijk nou eens, ze hebben een keer plezier gehad.’ Hoe oneens je het ook met elkaar bent, politici kunnen ook wel eens een mop aan elkaar vertellen. Het zijn net mensen. Dit doet niets af aan de oprechtheid waarmee de heren (en Marianne Thieme en Sylvana Simons niet te vergeten) elkaars ideeën bestrijden in het debat. Je zou toch zeggen dat Plasterk, zelf ook politicus én mens, dit zou begrijpen.

Bovenal is het moment op de foto zeker geen uitzondering. Dus voordat de heren zondag in het Carrédebat elkaar hoogstwaarschijnlijk weer hard aan gaan pakken op inhoudelijke meningsverschillen een korte herinnering dat lijsttrekkers ook gewoon mensen zijn. Speciaal voor Ronald Plasterk.

Het Jeugdjournaaldebat

Plasterk zal hierin waarschijnlijk bewijs zien dat dit dynamische trio op elkaars verjaardag komt, maar trap er niet in! In 2012 was er in aanloop naar de verkiezingen een zogenaamd Jeugdjournaaldebat. Dit jaar wordt dat vervangen door een ‘politieke spelletjesavond’ op 11 maart, eveneens met de lijsttrekkers. Dan kunnen er zomaar weer dit soort schitterende plaatjes geschoten worden.

Heidag

De voornaamste reden dat ik altijd gebeld kan worden voor en eventuele kabinetspost is de traditie van de Heidag. Heidagen zijn het summum van onze democratie. Het schitterende ritueel van kabinetsleden die gekleed in een alledaags kloffie een wandeling maken terwijl er veertig cameramannen om hen heen staan. Ze zijn zo lekker gewoon gebleven.

Het is begrijpelijk dat uw ogen direct in de richting van het tieneridool in wording Jeroen Dijsselbloem worden getrokken, die hier als een ware Cristiano Ronaldo een bal in de lucht houdt. De scherpe toeschouwer ziet echter op de achtergrond Ronald Plasterk! Lachend nog wel, en dat terwijl hij naast iemand ‘van de verkeerde kant’ staat, een VVD’er.

Debatten

Het moet bijna niet gekker worden, maar zelfs rond een debat is er wel eens wat te lachen. Rond het Rode Hoed-debat bijvoorbeeld. Ik meen dat de heer Pechtold hier een lolly in de aanbieding doet aan zijn linkse collega’s, tot het vermaak van Asscher.

Of hier, bij het COC-debat, eveneens tijdens deze campagne. Wederom lijkt Pechtold de bron van het vermaak, een scherpe geest en gevoel voor humor zijn hem niet vreemd. Hoewel Halbe Zijlstra het slachtoffer van de grap lijkt, lacht ook de VVD’er mee. Straks gaan ze nog op elkaar stemmen.

Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer is niet veilig voor een incidenteel amicaal moment. Ronald Plasterk lijkt een soort paparazzi-lens nodig te hebben gehad om een arm te vinden die over de schouder van een collega ging. Hij had echter ook gewoon op kunnen letten in de Kamer. Want de heren Zijlstra en Pechtold kunnen het ook daar op persoonlijk niveau goed met elkaar vinden.

Het zijn niet alleen de parlementariërs die zich vermaken, ook de bewindslieden toveren graag een lach op het gezicht van een collega. Het is nog even gissen wat Asscher op zijn telefoon laat zien, wellicht is het een meme of een filmpje van een kat die van de trap valt. Vanwege de datum van deze foto is het zeer onwaarschijnlijk, maar wie weet wordt er hier wel gelachen om de tweet van Ronald Plasterk.

Mocht u nog behoefte hebben aan een vakantieverhaal over de bromance tussen Pechtold en Zijlstra: een kleine bonus met bewegend beeld!

Ook dit wordt gewoon besproken in de Tweede Kamer.