Spring naar de content

Interactief: De reacties op het tweede inreisverbod van Donald Trump

Gisteren ondertekende Donald Trump de nieuwe versie van het eerder verworpen inreisverbod. In de executive order van de Amerikaanse president staat dat reizigers uit zes overwegend islamitische landen na 16 maart toegang worden geweerd. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Inwoners uit Soedan, Syrië, Iran, Libië, Somalië en Jemen worden na ingang van de travel ban negentig dagen geweerd. Reizigers uit Irak mochten in de eerdere versie van het inreisverbod de VS niet in, maar zouden dat in de aangepaste versie wel naar de VS mogen reizen. Ook zou Trump het Amerikaanse vluchtelingenprogramma 120 dagen willen opschorten. Vluchtelingen die al zijn toegelaten, worden hiermee niet geweerd.

Na het ondertekenen van het eerste reisverbod uitten voor- en tegenstanders van de Amerikaanse president al hun onvrede over Trumps besluit, ook op de nieuwe versie wordt flink kritiek geleverd: het inreisverbod zou te weinig verschillen van de vorige versie, zou moeten verdwijnen en wordt inhumaan genoemd. Soedan uitte haar onvrede over het besluit. De regering noemt het verbod ‘onbegrijpelijk’. De woordvoerder van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van ‘ongeloof en ontevredenheid’ vanuit de regering na te horen van de vernieuwing van Trumps stokpaardje. De andere landen die geweerd worden, hebben nog geen officiële reactie naar buiten gebracht.

HP/De Tijd heeft in kaart gebracht hoe er wordt gereageerd op Trumps besluit. U kunt door de tool heenscrollen.