Spring naar de content
bron: Screenshot Nieuwsuur

Terugkijken: Jesse Klaver in het defensief over spitsheffing

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver heeft zich bij Nieuwsuur moeten verdedigen voor zijn plannen voor een spits- en kilometerheffing. Zijn kiezers, vindt Klaver, moeten die plannen zien in samenhang met andere plannen van de partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

SP-leider Emile Roemer noemde de plannen in een interview met De Telegraaf een ‘ordinaire filebelasting voor gewone mensen’. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de plannen doorgerekend en begrootte dat een forens die twee keer per dag dertig kilometer rijdt naar de werkplek zo’n duizend euro moet betalen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Even zat de lijsttrekker in het nauw, maar hij wist zich te redden. Klaver erkende de plannen en stelde dat diezelfde forens door veranderingen aan het belastingstelsel duizend euro over gaat houden. Zo moet de kilometerheffing van GroenLinks de huidige wegenbelasting vervangen. Dus: wie rijdt, betaalt een hoger tarief. Klaver: “Het is een serieus bedrag. Wij willen een omslag van de economie en niet het systeem hier en daar een beetje aanpassen.”

De transportwereld is niet gediend van Klavers plannen, maar volgens de lijsttrekker moeten zij hun systeem ook veranderen. “We moeten niet enkel dozen exporteren.”

Bekijk hieronder het spitsheffingfragment. 

Hier kunt u het hele interview terugkijken.