Terugkijken: Jesse Klaver in het defensief over spitsheffing

De Redactie 9 mrt 2017 Video

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver heeft zich bij Nieuwsuur moeten verdedigen voor zijn plannen voor een spits- en kilometerheffing. Zijn kiezers, vindt Klaver, moeten die plannen zien in samenhang met andere plannen van de partij.

SP-leider Emile Roemer noemde de plannen in een interview met De Telegraaf een ‘ordinaire filebelasting voor gewone mensen’. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de plannen doorgerekend en begrootte dat een forens die twee keer per dag dertig kilometer rijdt naar de werkplek zo’n duizend euro moet betalen.

Even zat de lijsttrekker in het nauw, maar hij wist zich te redden. Klaver erkende de plannen en stelde dat diezelfde forens door veranderingen aan het belastingstelsel duizend euro over gaat houden. Zo moet de kilometerheffing van GroenLinks de huidige wegenbelasting vervangen. Dus: wie rijdt, betaalt een hoger tarief. Klaver: “Het is een serieus bedrag. Wij willen een omslag van de economie en niet het systeem hier en daar een beetje aanpassen.”

De transportwereld is niet gediend van Klavers plannen, maar volgens de lijsttrekker moeten zij hun systeem ook veranderen. “We moeten niet enkel dozen exporteren.”

Bekijk hieronder het spitsheffingfragment. 

Hier kunt u het hele interview terugkijken.

Reageer op artikel:
Terugkijken: Jesse Klaver in het defensief over spitsheffing
Sluiten