Spring naar de content
bron: Nico Hofstra

Nederlands Vogue-lustrum mikt op diversiteit

De Nederlandse Vogue viert vandaag haar vijfjarig bestaan met een diner in het Rijksmuseum en een ‘Grand Ball’ in het W Hotel in Amsterdam. Modefotograaf Mario Testino en covermodellen Doutzen Kroes en Lara Stone kwamen  overgevlogen uit Londen om de cover van het jubileumnummer te lanceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Mario Testino, Doutzen Kroes, Lara Stone en hoofdredacteur Karin Swerink presenteerden, in het bijzijn van een grote menigte aan fotografen en journalisten, de cover van het vijfjarig jubileumnummer van Vogue Nederland in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Met het thema Dutch Love – een ode aan Nederland –  in gedachten schoot Testino onze nationale schoonheden Doutzen en Lara in intieme pose voor de met goud en oranje uitgegeven cover. Voor het 380 pagina’s tellende nummer schoot Testino nog zes andere series in Amsterdam en maakte uitsluitend gebruik van Nederlandse modellen. “Schoonheid is hier in overvloed aanwezig”, liet de beroemde modefotograaf weten. “Die heb ik gecombineerd met het beroemde Nederlandse licht dat je op zoveel prachtige schilderijen ziet.”

Jubileumnummer

Ook de Amerikaanse Vogue komt deze maand met een jubileumnummer voor haar 125-jarig bestaan. De zeven internationaal bekende modellen op de cover zouden diversiteit moeten onderstrepen, maar volgens critici doet het blad niet genoeg aan het plaatsen van verschillende huidskleuren, lengtes, maten en leeftijden. Zo staat er op de cover slechts een plussize-model en zou de keuze voor de zeven veelgevraagde modellen ook niet divers te noemen zijn. Onder andere Doutzen Kroes liet zich al eerder uit over het gebruik van photoshop in de media en haar voorbeeldfunctie voor jonge meisjes. “Ik vind het heel erg als ik jonge meiden met anorexia zie. Dan voel ik me schuldig, want ik creëer een beeld van perfectie.”

Afspiegeling van Nederland

Hoofdredacteur Karin Swerink van de Nederlandse Vogue liet tijdens de presentatie van het jubileumnummer weten het thema belangrijk te vinden. “Nederland is een heel divers land en als Vogue vind ik dat we verplicht zijn daar een afspiegeling van te geven. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Dat is niet omdat wij geen diversiteit willen of omdat de modellen niet beschikbaar zijn. Het feit dat we 33 modellen gebruikt hebben voor dit nummer is al divers. Ik denk dat het in de modellenwereld op het moment heel belangrijk is om verschillende mensen voor het voetlicht te brengen.We zullen de komende jaren alleen maar op zoek gaan naar nog meer diversiteit.”

Bijzondere ontmoetingen 

In de afgelopen vijf jaar groeide Vogue naar eigen zeggen uit tot het meest succesvolle modetijdschrift van Nederland. Met een oplage van  65.000 exemplaren en een website met 450.000 bezoekers per maand won het blad vorig jaar als unanieme ‘Queen of Magazines’ de Mercur-prijs voor Tijdschrift van het jaar. Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar noemt Swerink vooral de vele bijzondere ontmoetingen als hoogtepunt. “Victor & Rolf, Lidewij Edelkoort, Lara Stone en nu Mario. Making things together. Het plannen maken en de ontmoetingen en gesprekken. Doutzen en ik hadden vorige week nog een gesprek over de liefde voor onze kinderen. Het zijn de dingen die je deelt en de mensen die je mag ontmoeten de me geraakt hebben in vijf jaar Vogue.”

Het jubileumnummer Dutch Love met Mario Testino, Doutzen Kroes en Lara Stone van Vogue Nederland ligt vanaf vandaag in de winkel.