Spring naar de content

Achter de schermen heeft Trump een vrouwenbolwerkje in het Witte Huis

Het Amerikaanse kabinet is mannelijk en blank. Iets wat sinds de tijd van Ronald Reagan niet meer is voorgekomen in de Amerikaanse politiek. Zou je denken. Achter de schermen is het Witte Huis van Donald Trump niet het mannenbolwerk dat je verwacht. Daar wordt Trump vooral omringd door succesvolle en invloedrijke vrouwen met voornamelijk achtergronden in de media of communicatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

First Lady Melania Trump hield zich tot nu toe vooral op de achtergrond. We hoorden niet veel van haar tijdens de verkiezingen en dat is niet veranderd sinds het voormalig Sloveense topmodel het stokje overnam van Michelle Obama. Na inhuldiging van haar echtgenoot besloot Melania bij haar zoontje in Trump Tower te blijven wonen. Inmiddels heeft Melania laten weten vaker het Witte Huis te bezoeken. In haar rol van First Lady richt ze zich vooral op zaken rond vrouwen en kinderen en zet ze zich in om cyberpesten onder jongeren tegen te gaan.

Melenia omringt zich met een leger aan professionele hofdames. Een bekende adviseur van Melania is Stephanie Winston Wolkoff, voormalig medewerker bij het modeblad Vogue. Lindsay Reynolds, een voormalig docente die onder president George W. Bush een leidinggevende functie bekleedde bij het bezoekerscentrum van het Witte Huis, is Chief of Staff van Melania.

Wilt u Melania als gast op een evenement? Deze agenda wordt bijgehouden door Anna Cristina Niceta Lloyd, een evenementenplanner uit Washington die tevens betrokken was bij de organisatie rond de inhuldiging.

Kellyanne Conway

“Ik ben geen beroemdheid,” stelde Kellyanne Conway onlangs in een interview met CNN. Al scheelt het niet veel. Na haar succesvolle rol als campagneleider en woordvoerder tijdens de presidentsverkiezingen werd Conway aangesteld als adviseur van president Trump. Als snel kwam ze onder vuur te liggen als bedenkster van ‘alternatieve feiten’. Zo verzon ze een aanslag (de Bowling Green Massacre) en maakte ze reclame voor het bedrijf van Ivanka Trump.

Inmiddels is Conway een vaak geïmiteerd personage in het comedy-programma Saturday Night Live en wordt ze geportretteerd als mediageile en obsessieve leugenaar. Naast de adviserende functie bemoeit Conway zich onder andere met communicatie en mediazaken.

Dina Powell

Als tweede vrouwelijke adviseur is de in Egypte geboren Dina Powell iets minder bekend dan collega Conway. Door Trump geroemd om haar ‘strategische toezicht op de belangrijkste programma’s en initiatieven en is leidend in zowel economische groei en de cruciale empowerment van vrouwen’. Ooit werkzaam bij investeringsbank Goldman Sachs begon haar carrière in het Witte Huis als assistent van president George W. Bush. Naast haar huidige functie adviseert Powell Ivanka Trump bij zaken rond vrouwelijke thema’s.

Uiteraard gaat er geen dag voorbij zonder Trump in het nieuws. Het Witte Huis is dan ook bewapend met een enorm communicatie- en mediateam. Voormalig journaliste en columniste Helen Aguirre Ferre is aangesteld als speciaal-assistent en Director of Media Affairs van Trump. Al heeft zij zich meerdere malen kritisch uitgelaten over Trump. “Donald Trump heeft een antifeministische kant. Ik denk dat een sterke en onafhankelijke vrouw hem irriteert,” zei ze. Een wonderbaarlijke overstap dus.

Verder wordt het mediakantoor bestiert door Lindsay Walters, Sarah Huckabee Sanders en Stephanie Grisham, allen door Trump aangesteld als adjunct-perschef van Witte Huiswoordvoerder Sean Spicer. Voorheen stonden zij veelal aan het hoofd van campagnes in verschillende staten. Aan hoofd van de afdeling communicatie Office of Public Liaison zit reality-mediapersoonlijkheid Omarosa Manigault.

Karen Pence

Als vrouw van vicepresident Mike Pence zal Trump ook deze vrouw geregeld bij het koffiezetapparaat tegenkomen. Met haar indrukwekkende cv komt Karen Pence goed beslagen ten ijs in haar rol als Second Lady van de Verenigde Staten. Pence stond vijfentwintig jaar voor de klas op een lagere school en had een specifieke passie voor het schilderen van aquarellen. In haar rol als First Lady van de staat Indiana hield ze zich vooral bezig met liefdadigheidswerk. Als Second Lady probeert ze gezinsproblematiek en geestelijke gezondheidszorg onder de aandacht te brengen.

Ivanka Trump

Presidentsdochter Ivanka Trump zou zich volgens The New York Times meer hebben opgesteld als First Lady tijdens de verkiezingen dan haar stiefmoeder Melania. Zo was ze vaak aanwezig bij haar vaders speeches en voorzag ze hem af en toe van een advies. Een dergelijke observatie noemde Ivanka ‘ongepast’. “Er is maar één First Lady en zij zal geweldige dingen doen,” verduidelijkte ze. Toch gaat Ivanka de geschiedenis in als een van de meest invloedrijkste presidentsdochters ooit. Zij liet zich onder andere uit over haar zorg voor werkende moeders en zat als topvrouw aan tafel tijdens het bezoek van de Canadese president Justin Trudeau.

Het personeel

Verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van het Witte Huis is het personeel. Aan het hoofd van dit team staat Katie Walsh – destijds onderdeel van het transitieteam – die deze afdeling runt in de westvleugel van het Witte Huis. Aan het hoofd van de communicatieafdeling staat Jessica Ditto, die u wellicht kent als de campagnemedewerkster die in een stripclub werd gespot.

Een nieuwe functie in dit kantoor is die van hoofd van Strategische Communicatie. Hope Hicks was eveneens betrokken bij de verkiezingscampagne. In deze nieuwe functie adviseert ze de president bij mediaoptredens. En last but not least: voor een persoonlijke afspraak met Trump moet u bij Madeleine Westerhout zijn, persoonlijke assistent van de president en voormalig fitnesstrainster.

Hoeveel vrouwen precies met Trump samenwerken wil het Witte Huis niet prijsgeven. Naar eigen zeggen is 31 procent van de medewerkers een vrouw. Onder George W. Bush waren slechts 28% van de topfuncties toebedeeld aan de vrouwen. Zo is het Witte Huis van Trump toch niet helemaal het mannenbolwerk dat we allemaal dachten.