Spring naar de content

Boris van der Ham: ‘Ik kreeg sympathie voor Emile Roemer, omdat hij het eigenlijk niet kan’

Ineens staat voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham (43) weer op de planken, als kinderinspecteur Muysken in de populaire musical Ciske de Rat. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond ondersteunt hij afvallige moslims en hij beschouwt de politiek (ook zijn eigen partij) kritisch van een afstandje. ‘Het debat over de islam moet je niet bot voeren, maar ook niet poezelig zacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Jeuken je vingers niet nu het weer verkiezingstijd is?
“Eigenlijk niet. En dat komt omdat ik veel berusting heb in die frisse neus die ik eufemistisch gezegd aan het halen ben.”

Je bent al vijf jaar uit de Tweede Kamer. Dat is een wel heel lange frisse neus.
“Tuurlijk ja, maar ik heb welbewust gekozen deze ronde niet mee te doen. Bij de onderwerpen die spelen, jeuken mijn vingers natuurlijk wel. Het politieke bloed kruipt eigenlijk altijd waar het niet gaan kan. Vanaf het moment dat ik besloot te stoppen, in 2012, heb ik gedacht: ik had het net zo goed wel kunnen blijven doen, want ik maak me nog steeds kwaad over zaken en het is een eer om daar in de Kamer iets aan te doen. En dat gevoel is ook helemaal niet weg, maar het is niet zo dat het extra gaat tintelen nu het verkiezingstijd is. Eigenlijk moet je de politiek bekijken buiten die anderhalve maand verkiezingsstrijd. Want in deze periode doet iedereen rare dingen. De sympathie die je bijvoorbeeld voor Rutte hebt, verdwijnt dan even, omdat je denkt: hé man, lul toch niet zo met al je beloftes. Maar net zo goed mijn eigen partij, met de 500 euro die Pechtold beloofde aan alle werkenden: joh, zeg het nou niet.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.