Spring naar de content

Wat uw klaaggedrag zegt over uw politieke voorkeur

Hoe waarschijnlijk is het dat u een klacht indient wanneer u onredelijk behandeld bent bij uw bank of telecombedrijf? Het antwoord zegt iets over assertiviteit, maar waarschijnlijk ook over uw politieke voorkeur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Mocht u er nog niet uit zijn of u liberaal dan wel conservatief gezind bent, dan kan het antwoord op de volgende vraag wellicht meer duidelijkheid verschaffen:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe waarschijnlijk is het dat u klaagt bij een officiële instantie als u oneerlijk bent behandeld bij bijvoorbeeld een bank of telecomprovider?

Niet. Ik probeer eruit te komen met het bedrijf, als dat niet lukt leef ik met de slechte service.
Redelijk onwaarschijnlijk. Het zou iets heel ernstigs moeten zijn wil ik een klacht indienen.
Redelijk waarschijnlijk. Als het bedrijf het niet oplost, zou ik waarschijnlijk verdere stappen ondernemen.
Zeer waarschijnlijk. Ik zou een bedrijf er nooit mee weglaten komen.

Is uw antwoord optie drie of optie vier? Dan is het volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney aannemelijk dat u een liberale blik heeft. Mensen die conservatief stemmen, zouden waarschijnlijk geen klacht indienen en hebben gelijk wat betreft de ‘whining liberals’.

Onderzoek

Voor het onderzoek, geleid door Kiju Jung, werden drie grote databases met consumentenklachten bekeken. De data van het Consumer Financial Protection Bureau, National Highway Traffic Safety Administration en Federal Communication Committee werden vergeleken met het stemgedrag van de verschillende districten bij de verkiezingen in 2012.

Om erachter te komen waarom in de liberale districten meer geklaagd wordt, onderwierpen de onderzoekers 182 Amerikanen aan een vragenlijst. De lijst bevatte vragen over politieke opvattingen, de waarschijnlijkheid van klagen over onverwachte bankkosten en de motivering om dat wel of niet te doen. Volgens Jung en zijn collega’s zijn conservatieven meer geneigd te vertrouwen op het huidige systeem. Ze zouden de geschiktheid ervan daarom minder snel in twijfel brengen, zelfs als het in het eigen nadeel werkt.