Spring naar de content

Terugkijken: Roemer-Pechtold lijkt een goed politiek huwelijk

Ze lijken op het eerste oogpunt ver van elkaar te staan, maar in Het Lagerhuis schermen Alexander Pechtold en Emile Roemer voorzichtig met een politiek huwelijk samen. De D66-leider en de SP-voorman blijken tijdens de vier debatten meer overeenkomsten te hebben. Allen niet rond de hervormingen voor de arbeidsmarkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tijdens het klimaatdebat in de laatste uitzending van Het Lagerhuis zijn Roemer en Pechtold het onmiskenbaar met elkaar eens. Ze willen zich beiden binden aan de bestaande klimaatakkoorden. “De SP zit in de buurt bij ons, maar is er nog net niet,” merkt Pechtold op. Roemer reageert lachend, waarna beide politici de klimaatplannen van de VVD van premier Rutte aanpakken. Pechtold: “Rutte zegt dat hij er wat aan gaat doen, maar ik zie nergens de 5 miljard die daarvoor nodig is.” Roemer stemt in.

Een thema waar ze het met elkaar niet tot een eenduidige conclusie komen is in hun directe debat over flexwerk. Pechtold vindt dat de belastingen omlaag moeten, zodat ‘mensen sneller van een flexjob naar een vaste baan kunnen’. Roemer: “Flexwerk moet juist duurder, en zo maak je vaste benoemingen interessanter.” Al wil de SP-leider volgens Pechtold dat doen door 20 miljard euro door te zetten naar de volgende generatie.

Onderwerpen