Calvinistisch, trouw en immer joviaal: vriend & vijand over verkiezingswinnaar Mark Rutte

Astrid Theunissen 15 mrt 2017 Politiek

Na zesenhalf zou Mark Rutte wel uit het Torentje verdreven worden, maar de VVD-leider wist zich tijdens de campagne te presenteren als de gerespecteerde staatsman. En met resultaat: voor de derde keer op een rij wint zijn VVD de Tweede Kamerverkiezingen. In de rubriek vriend & vijand van juli 2015 gaf HP/De Tijd al een inkijkje achter de politicus Mark Rutte. 

“Die vrijdag voorafgaand aan die speech was Mark al goed op dreef. Tijdens een verhaal dat hij vertelde na de ministerraad kwamen Churchill, Thatcher en alle grote leiders langs. Ik vroeg aan hem: ‘Is je boekenkast met biografieën omgevallen?’ Toen zei hij dat hij op het VVD-congres die avond een ander verhaal wilde houden dan anders.

“Ik vind dat hij een goed verhaal heeft. Als iedereen moet bezuinigen, ga je jezelf als directeur van een woningbouwvereniging niet belonen met een dikke auto of een bonus. Dat is publieksgeld.”
Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu

“Die speech op het congres over het ‘Grote Dikke Ik’ kwam uit zijn tenen. Mark heeft een hekel aan dikdoenerij. Je mag succesvol zijn, maar ga je niet meer voelen dan een ander. Mark praat met iedereen alsof het de buurman is.”
Bas van ’t Wout, Tweede Kamerlid VVD, voormalig politiek assistent van Rutte

“Voorheen werd de noodzaak van een publieke zaak stelselmatig ontkend en genegeerd. Nu maakt onze premier zich boos over egoïsme en hufterigheid. Het is meebuigen met de tijdgeest, electoraal opportunisme.”
Bas Heijne, columnist NRC Handelsblad, 6 & 7 juni 2015

“Ach, die columnisten. Als Mark niets zegt, dan heeft hij geen visie. Als hij zijn visie geeft, is het ook niet goed. Die speech past juist heel erg bij zijn calvinistische inborst. Toen hij afreisde naar de Antillen, hoorde ik hem zeggen: ‘Ik hoef geen auto met chauffeur, ik neem wel een taxi.’ Hij doet dit werk niet voor zichzelf. Hij doet het for the greater good, voor het algemeen belang. Na deze baan gaat hij ontwikkelingswerk in Afrika doen, grapt hij weleens.

“De oude Saab en de oude Nokia die hij privé gebruikt, zijn geen koketterie. Over die telefoon zegt hij: ‘Die doet het nog.’ Zijn dubbele bovenwoning heeft een lage hypotheek. Dat vindt hij handig en hij voelt er zich prettig. Mark hangt niet aan status. Leven zonder bagage is zijn uitgangspunt. Daarom declareert hij zijn bonnen ook niet. Als je niets declareert, hoef je nooit iets uit te leggen.”
Eric Trinthamer, voormalig voorlichter Tweede Kamerfractie van de VVD

“Hij was net premier toen we na een werkbezoek eens naar McDonald’s gingen. De meiden achter de toonbank hadden nog net geen zuurstoftank nodig om overeind te blijven. De premier bestelde een hamburger! Toen Mark vervolgens koffie ging halen, zei hij: ‘Er is kennelijk een actie want de koffie is gratis.’ Het komt niet in hem op dat hij die koffie voor niks heeft gekregen omdat hij de minister-president is. En ik eet mijn schoen op wanneer Mark ingaat op het aanbod van een stewardess om van de economy- naar de businessclass te verkassen.”
Laura Huisman, ex-woordvoerder van Rutte

Reageer op artikel:
Calvinistisch, trouw en immer joviaal: vriend & vijand over verkiezingswinnaar Mark Rutte
Sluiten