Spring naar de content

President Trump wil voor zichzelf een waanzinnig belastingvoordeel creëren

Wat Trump keer op keer probeerde te voorkomen is toch uitgekomen: hij heeft een deel van zijn belastingaangifte openbaar moeten maken. De aangifte stamt uit 2005 en de inhoud is opmerkelijk. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Trumps belastingaangifte is altijd een groot mysterie geweest. Hij tart tijdens de verkiezingscampagne de gehele Amerikaanse politieke wereld door zijn aangifte niet openbaar te willen maken. En dat terwijl dat voor presidentskandidaten juist een traditie en een stukje goodwill is in het kader van transparantie. Na zijn uitverkiezingen houdt de inmiddels Amerikaanse president, ondanks aandringen van voormalig concurrent Hillary Clinton, voet bij stuk: zijn belastingaangifte was privé. Tot de Amerikaanse journaliste Rachel Maddow gisteren via haar Twitteraccount laat weten dat ze belastingpapieren van Donald Trump in handen had.

Als reactie op deze tweet voelde Trump zich genoodzaakt om zelf het voortouw te nemen. Hij kwam niet met directe papieren, maar liet het Witte Huis wel met getallen wereldkundig maken. Trump betaalde in 2005 in totaal 38 miljoen dollar belasting over een inkomen van 150 miljoen dollar. Ondanks het feit dat de getallen al naar buiten gebracht waren door het Witte Huis, weerhield het Maddow niet om de belastingaangifte uitvoerig te bespreken in haar uitzending.

De tekst gaat verder onder het fragment.

Opmerkelijk voordeel

Opmerkelijk aan zijn belastingaangifte is dat ongeveer 82 procent van het betaalde bedrag geïnd is onder een wet die Trump wil afschaffen. Trump creërt daarmee een waanzinnig belastingvoordeel voor zichzelf. De betreffende Alternative Minimum Tax is ingevoerd om de allerrijksten in Amerika een eerlijker deel van de belasting te laten betalen.

De tekst gaat onder de belastingaangifte van Trump verder. 

De beruchte belastingaangifte. Bron: MSNBC

Zoonlief liet met een zeer Trumpy tweet weten wat hij van de hele situatie vond. Like father, like son… 

De tekst gaat verder onder de tweet.

De publicatie van het papierwerk werd meteen veroordeeld door het Witte Huis. Maddow werd beschuldigd van het overtreden van de wet. “Je bent wanhopig voor kijkcijfers wanneer je de wet wil overtreden om een belastingaangifte van meer dan tien jaar geleden,” liet een medewerker weten in een officiële verklaring.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Belangenverstrengeling lag al op de loer voor de Amerikaanse president, gezien zijn miljoenenbedrijven en het presidentschap. Volgens Trump zou het nooit een probleem worden. Of dit echt het geval is, valt te betwijfelen.