Dit zijn de duurste (en goedkoopste) steden ter wereld
Nog op zoek naar een vakantiebestemming voor aankomende zomer? Of een plek waar je tijdelijk kunt wonen en werken in het buitenland? Een onderzoek van The Economist Intelligence Unit maakt je keuze wellicht iets makkelijker. Zij zochten uit wat de duurste en goedkoopste steden ter wereld zijn. HP/De Tijd zet de bevindingen op een rijtje.
Met haar Worldwide Cost of Living Survey brengt The Economist Intelligence Unit jaarlijks in kaart in welke landen ze de hoogste en laagste prijs vragen voor basisproducten als eten, drinken, kleding, persoonlijke verzorging, huur en transport. De onderstaande tabellen zijn als volgt af te lezen: New York is als basis genomen. The Economist heeft de kosten van de basisbenodigdheden weergeven als 100. Vervolgens kijken ze naar de kosten van exact dezelfde producten in andere landen. In Singapore zijn deze producten in 20 procent duurder (aangezien de index 120 aangeeft) en in Hong Kong 14 procent (aangezien de index 114 aangeeft).
Voor het vierde jaar op rij is Singapore de duurste stad van de wereld. Opvallend is dat de helft van de top tien duurste steden in Azië liggen. Singapore, Hong Kong, Tokyo, Osaka en Seoul maken deel uit van de lijst met de hoogste noteringen in Worldwide Cost Of Living.
Goedkoopste steden
Toch dient de lijst kritisch bekeken te worden. Singapore is duur wanneer het gaat om ‘basisbenodigdheden’, maar is binnen de categorieën gezondheidszorg en huishoudelijke hulp een stuk goedkoper dan andere landen in de top-10.
Opvallend is ook de verdeling van de tien goedkoopste steden ter wereld. Daarvan liggen er vijf in Azië. Er loopt dus een opvallende scheidslijn over het continent. Het Kazachstaanse Almaty is het goedkoopste, vlak voor Lagos (Nigeria) en Bangalore (India).
Of een goedkope stad gelijk staat aan een fijne leefomgeving valt te betwisten. Zo is Oekraïense Kiev niet de veiligste stad met de burgeroorlog zijn achterland. Het onderzoek van The Economist heeft zich volledig gericht op het prijsniveau in deze steden. Andere factoren als veiligheid en de welvaart van de stad zelf spelen logischerwijs ook een grote rol, maar zijn niet meegenomen.