Infographic: De definitieve verkiezingsuitslag in vijf opmerkelijke resultaten

De Redactie 21 mrt 2017 Politiek

De Kiesraad heeft de definitieve resultaten van de verkiezingen van afgelopen week bekend gemaakt. De opkomst (81,9 procent) is voor uiterst hoog, alleen bij de verkiezingen van 1986 (85,8 procent) kende een hogere opkomst. Er vielen nog andere resultaten op. 

Op de lijsten van de 28 partijen die deelnamen aan de verkiezing stonden in totaal 1.116 kandidaten. De jongste gekozen kandidaat is D66’er Rens Raemakers (25 jaar), en de oudste gekozen kandidaat is Martin van Rooijen van 50Plus (74 jaar).

M/V

Van de gekozen kandidaten zijn 96 man (64%) en 54 vrouw (36%).

Buitenlandse stemmen

In totaal hebben 80.660 Nederlandse kiezers in het buitenland zich geregistreerd om deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezing. In 2012 waren dat er 48.374.

Voorkeursstemmen

Er komen vier Kamerleden in de Tweede Kamer op basis van hun voorkeursstemmen. Dat zijn Lilianne Ploumen (PvdA), Maurtis von Martels (CDA), Isabelle Diks (GroenLinks) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Drie kandidaten haalden de voorkeursdrempel, maar hun partij behaalde niet de kiesdrempel. Dit betreft de lijsttrekkers van de Piratenpartij, (Ancilla van de Leest), Artikel 1 (Sylvana Simons) en VNL (Jan Roos).

Kleinste partij

De kleinste partij (de VrijeDemocratischePartij, 177 stemmen) kreeg 0,08 procent van het aantal stemmen van de grootste partij (VVD, 2.238.351 stemmen).

In de infographic hieronder vindt meer opmerkelijke verkiezingsuitslagen.

De volledige verkiezingsuitslag is hier te vinden.

Reageer op artikel:
Infographic: De definitieve verkiezingsuitslag in vijf opmerkelijke resultaten
Sluiten