Spring naar de content

Terugkijken: voormalig-woordvoerder Wilders spreekt over zijn verslavingen

Voor het eerst heeft Michael Heemels, de voormalige voorman van PVV Limburg en de oud-woordvoerder van Geert Wilders, zich op de nationale televisie uitgesproken over zijn vertrek bij de fractie en zijn verslavingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat deed de Limburger aan tafel bij Jeroen Pauw, ongeveer een jaar na zijn zelfverkozen vertrek bij de PVV. Heemels kampte tijdens zijn PVV-tijd met een alcohol- en cocaïneverslaving en stal om die verslavingen te kunnen bekostigen ruim 100.000 euro uit de partijkas.

Hoe kon het zo gebeuren? Heemels vertelt over zijn PVV-periode als een periode van veel stress. Al was hij voor die periode al een ‘avonddrinker’. “Dan dronk ik na een drukke dag een half liter blik bier meer.”

Woordvoerder

Zijn fascinatie voor politiek ontstaat pas ten tijde van Pim Fortuyn. Door de beweging die in het Fortuyn-tijdperk door Nederland waart, gaat Heemels zich interesseren in politiek. Na het overlijden van Fortuyn begint hij gaandeweg meer en meer fan te worden van Geert Wilders. Hij spreekt de PVV-leider in februari 2009 aan tijdens een partijbijeenkomst in Waddinxveen. Gaandeweg gaat hij flyers plakken voor de partij en voor hij het weet is Heemels woordvoerder van Geert himself.

Cocaïne

Naar verloop van tijd, wanneer de druk toeneemt, begint Heemels meer en meer te drinken. Hij haalt de blikken bier bij een kiosk aan het Binnenhof. De coke volgt snel. Heemels: “Het was de dag dat Martin Bosman moest opstappen na opmerkingen richting Selcuk Oztürk. Ik kreeg alles op mijn bord en ging erna naar toenmalige vrienden in Keulen. Op de weg daarheen dronk ik vier halve liters bier, dus ik was dronken toen ik in Keulen aankwam.” Een vriend stelt een lijntje coke voor als oppepper.

Tijdens de uitzending wordt Heemels bijgestaan voor psychiater Bram Bakker. “Michael heeft niet zoveel geld gestolen, omdat hij niet meer van de PVV hield,” merkt hij op. “Mensen die verslaafd zijn beroven mensen waar ze van houden. Hun ouders of hun kinderen, om hun verslaving te bekostigen. De verslaving gaat naar nummer 1. Dat maakt het zo pijnlijk. Het was een symptoom van extreem ernstige verslaving.”

Als gevolg van de diefstal moet Heemels zich voor de rechter verantwoorden. Hoe hij het gestolen bedrag gaat terugbetalen weet Heemels niet.

Het gehele interview is hier terug te kijken. Hieronder vindt u een fragment van het gesprek.

Volgende week is het proces van de PVV tegen Michael Heemels over de gestolen 120.000 euro.