Spring naar de content
bron: Screenshot DWDD

Terugkijken: de avond waarop een schilderijroof een mediaevenement werd

Je zou maar iemand zijn verloren tijdens de aanslag in Brussel en aan de vooravond van de eerste jaarlijkse herinnering worden overspoeld door een hausse aan aandacht voor twee teruggekeerde schilderijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Jaren geleden, toen Willem Holleeder een podium kreeg bij College Tour, werden de pennen geslepen. Hoe kon een crimineel – verdacht als mogelijke opdrachtgever van meerdere liquidaties – zo op een voetstuk worden gehesen? Gisterenavond was het de beurt aan kunstrover Okkie Durham, de dief die in 2002 twee Van Gogh’s stal. Al begon het eigenlijk in de dagen daarvoor. Het NOS-Journaal berichtte gretig over de terugkeer van de schilderijen.

Maar het toppunt kwam gisterenavond (dinsdagavond, red.). Eerst raasde Okkie Durham vol over de Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk heen. “Je bent de beste talkshowhost,” zei hij, “maar dit het Willem Duys-momentje met Aage Meinesz (de brandkastkoning, die Duys in 1976 interviewde, red.)” Hij vertelde bij DWDD zonder spijt en zelfs trots over zijn roof. Het leverde hem zelfs fans op, waaronder naar eigen zeggen een 11-jarig meisje.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Daarna wordt de roof gereconstrueerd bij Brandpunt. Ook daar vertelt Durham openlijk over zijn daad en hoe hij weet te ontkomen met een touw, terwijl agenten aan de andere kant van het pand staan te wachten. Durham: “Ik ging lachend het touw af.” Later, wanneer de politie zijn huis binnenvalt, vlucht hij naar Spanje. Daar verblijft hij naar eigen zeggen bij profvoetballer Patrick Kluivert, die dit weer uitgebreid ontkent.

Zo is de oplettende nieuwsvolger al dagen in de ban van twee teruggekeerde schilderijen na een roof van 15 jaar geleden. En dat terwijl we al sinds de arrestatie van maffiabaas Raffaele Imperiale, de uiteindelijke koper van de schilderijen, in september 2016 weten dat de werken terug zullen keren naar de rechtmatige eigenaar.

Je zou maar een nabestaande zijn, aan de vooravond van de eerste jaarlijkse herinnering van de aanslagen in Brussel en een lachende ex-crimineel op de televisie zien.

De uitzending over de roof van de Van Gogh’s van Brandpunt is hier terug te kijken.