Nederlandse EU-serie Brussel combineert het beste uit de Amerikaanse en Nederlandse seriewereld

Buitenlandse politieke dramaseries als Designated SurvivorHomeland en House of Cards rijgen de successen aaneen. Maar ook op Nederlands vlak wint het genre meer en meer terrein met de serie Brussel als intrigerend en actueel nieuw hoofdstuk.

In Nederland proberen we deze series te kopiëren met wisselend succes. De politieke serie De Fractie op NPO2 zal niet in het geheugen van het grote publiek zijn gegrift, maar de milieuthriller Als de Dijken Breken was een aardige stap in de goede richting.

Sinds januari is er een nieuwe serie bijgekomen. Brussel van scenarist Leon de Winter en regisseur Arno Dierickx kan zich meten met haar Amerikaanse counterparts, maar er is één verschil. Waar de Amerikaanse series de Europese Unie negeren, staat de politieke unie centraal in Brussel.

Bedrog en hoogmoed staan centraal in het ambitieuze project met de stad Brussel als politieke hoofdstad en jungle vol lobbyisten en beïnvloedbare politici. De stad is in de serie het centrum van het grote geld en machtspolitiek. Wie niet bedriegt, wordt bedrogen.

Ieder drama heeft een sterke hoofdpersoon nodig. De Amerikaanse versie van House of Cards draait rond de gewiekste president Frank Underwood (Kevin Spacey) en Homeland is gebouwd rond het leven van (voormalig-) CIA-agente Carrie Mathison. Zij dragen de kijker – in combinatie met sterke screenwriting – met hun pieken en dalen aflevering na aflevering door het verhaal heen.

Brussel heeft ook een sterke hoofdrol. Centraal staat een zakenvrouw, gespeeld door Johanna ter Steege, die tijdens een lobby voor een oliedeal stuit op de Oekraïense oligarch Petrenko, waarmee het inspeelt op de huidige situatie tussen Oekraïne en de EU. Daarnaast spelen in de andere verhaallijnen op de achtergrond zaken als de vluchtelingencrisis en terrorisme.

Zo combineert Brussel – met het spannende plot, de productie en de verschillende verhaallijnen – het beste van de Amerikaanse politieke series met actuele Europese issues en sterk Nederlands acteerwerk.

Brussel is exclusief te zien voor abonnees van de tv-dienst van KPN. Op kanaal 18 en ‘on demand’ (tv, pc, mobiel). De eerste drie afleveringen zijn voor iedereen zichtbaar via www.kpn.com/brussel.

Dit artikel is verschenen in samenwerking met KPN.

Reageer op artikel:
Nederlandse EU-serie Brussel combineert het beste uit de Amerikaanse en Nederlandse seriewereld
Sluiten